KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. október 7., péntek 08:34

Európára nyíló ablakok Kaposváron
Nyílt napra invitálja a megye közoktatási intézményeit a Duráczky József Általános Iskola Kaposváron, október 12-én. Az európai oktatási pályázatokat kezelő Tempus Közalapítvány országos információs kampányának második állomásán az óvodák és iskolák számára új perspektívákat nyújtó Comenius programmal lehet helyi példákon keresztül is ismerkedni.
 
A Comenius program az óvodától a középiskoláig minden közoktatási intézménynek nyújt pályázati lehetőséget iskolai együttműködések, tanári tanulmányutak, a fenntartók bevonásával megvalósuló régiós együttműködések és a diákmobilitás keretében. Az európai szinten megvalósuló projektek nem csak a diákoknak adnak használható nyelvtudást, új szemléletet és nemzetközi barátságokat, de biztosítják a tanárok szakmai tapasztalatcseréjét és módszertani megújulását is. A bővülő nemzetközi kapcsolatok és az európai porondon aktív diákok és tanárok révén gazdagodó pedagógiai program pedig az intézmény elismertségét, jó hírnevét tudja növelni.
 
A Duráczky József Óvoda és Általános Iskola már gyakorlott pályázónak számít az uniós közoktatási programban. Első projektjük során német, lengyel és török iskolák szintén sajátos nevelési igényű, hallássérült gyermekeivel dolgoztak együtt a Gólyakalifa c. darab színpadra állításán, angol nyelven. A kétéves program fókuszában az idegen nyelvek tanulása és tanítása, valamint az új, digitális technológiák elsajátítása szerepelt. Ezen felül a diákok anyanyelvi, szóbeli és írásbeli kifejezőkészségét is fejlesztette a nemzetközi együttműködés; a megfelelő szintű értelmezés képessége – amely a hallássérült gyerekek esetében különösen fejlesztendő – nyelvi, kulturális és szociális szinten is fejlődött.
Jelenleg is futó Comenius projektjük – angol, lengyel, spanyol, török és cseh partnerségben – Music bridges címmel újabb művészeti ágat, a zenét hívja segítségül a nemzetközi gyereksereg, köztük 53 magyar sajátos nevelési igényű diák közös munkájához. Pályázási és projekt-kivitelezési tapasztalatukról a házigazda Gyurina Éva mesél majd az érdeklődő óvodák és iskolák képviselőinek.
A 13 órától 15 óráig tartó rendezvény második felében a Tempus Közalapítvány munkatársai ismertetik a Comenius programhoz fűződő pályázati információkat, hogy minél több megyei intézmény tudjon élni a mobilitások adta előnyökkel.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.