KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. október 28., péntek 09:50

Milliárdos rekultivációs program kezdődik Kaposváron és környékén
Hatalmas környezetvédelmi programba fogott a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás: a 118 települést tömörítő szervezet az Európai Unió támogatásával régi, korszerűtlen hulladéklerakókat tesz biztonságossá. A 28 telepet érintő, 100 százalékban európai uniós támogatású rekultivációs munkálatok 2 milliárd forintba kerülnek.

A korszerű hulladékgazdálkodás megszervezésére jött létre 2005-ben a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás. A szervezet az elsők között pályázott a régi telepek felszámolására, illetve az új rendszer kialakítására.
- Egy kevésbé látványos, ám annál fontosabb beruházást kezdünk meg. Környezetünk védelme, a tiszta, élhető települések léte mindannyiunk közös érdeke. Köszönetet mondok mindazoknak, akik munkájukkal segítik a korábbi lerakók rekultivációját és az új hulladékkezelési rendszer kialakítását. 100 ezer ember életminőségét javítja ez a fejlesztés - mondta Szita Károly a rekultivációs program projektnyitó rendezvényén. A társulás elnöke szerint a ma élők felelőssége a tiszta, egészséges ivóvízkészlet megmentése. - A felszín alatti vizeket szennyező hulladékok eltakarítása ezért a mi feladatunk, hogy unokáinknak is jusson abból, amiben most mi még bővelkedünk – tette hozzá Szita Károly.
 
A korszerű hulladékelhelyezés pénzbe kerül, de nem mindegy, hogy mennyibe – mondta a társulás elnöke. Ezért fontos, hogy a közösségi tulajdonban levő cégek végezzék ez a szolgáltatást, mert a magánpiaci szektorban működőkkel szemben ők nem a profitot, hanem az igénybevevők biztonságos, hatékony kiszolgálását tartják szem előtt, mindezt megfizethető áron – hangsúlyozta Szita Károly. A közszolgáltatások terén a kormány szándéka egyértelmű. A víz- és csatornaszolgáltatásban, a helyi tömegközlekedésben, illetve a hulladékkezelésben elvárt az önkormányzatok szerepvállalása.
 
Kovács Katalin, a társulás vezetője elmondta, hogy a rekultivációs projekt során összesen 60 ezer köbméter hulladékot mozgatnak meg, és 267 ezer négyzetméternyi területet rekultiválnak, adnak vissza a környezetnek eredeti állapotában. Idén még zömmel a tervezés zajlik, Kaposváron viszont már az idén elkezdik a tényleges munkát, a többi 27 településen pedig várhatóan jövő márciusban. A programmal a tervek szerint 2013 szeptemberében végeznek.
 
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.