DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2009. július 29., szerda 15:33

Elektromos buszok készülhetnek Debrecenben
Együttműködési készségüket kifejező szándéknyilatkozat köttetett az Inter Tan-Ker Zrt. és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata között 2009. július 29-én arról, hogy a cég elektromos autóbuszokat gyártó összeszerelő üzemet kíván létrehozni két éven belül a városban.

A szándéknyilatkozatot a cég képviseletében Kossa György vezérigazgató, a város képviseletében pedig Kósa Lajos polgármester írta alá a debreceni repülőtér területén rendezett sajtótájékoztató keretében. A debreceni helyi járatú autóbusz-hálózatot 2009. július 1-jétől működtető Cívisbusz Konzorcium tagjaként – a szükséges járművek biztosításával – a budapesti székhelyű Inter Tan-Ker Zrt. már részt vesz a város közösségi közlekedésének alakításában. Az együttműködés szorosabbra fűzésére került most sor annak jegyében, hogy Debrecenben egy olyan komplex közösségi közlekedési szolgáltatási modell alakulhasson ki, amely nem csupán a helyi menetrend szerinti autóbusz-hálózat üzemeltetését foglalja magában, de az ehhez szükséges járművek gyártását is. Mindez a jövőben modellként szolgálhat más települések hasonló hálózatainak létrehozásához.
Inter Tan-Ker Zrt. a sajtótájékoztatón egy olyan elektromos midibuszt mutatott be, melynek hajtásláncát a cégcsoport fejlesztette ki, s az Alfabusz közreműködésével ehhez adaptálták az alvázat és a kocsiszekrényt. Erre az elektromos hajtásláncra alapuló járművek gyártását kívánják két éven belül beindítani Debrecenben, a Határ úti ipari park területén. A most bemutatott jármű egy hosszú, 21-23 ülőhellyel rendelkező midibusz, melynek már megfelelő hatósági engedéllyel rendelkező egy-két példányát 2009 október-novembere folyamán a debreceni közösségi közlekedésben is szeretnék menetrend szerinti forgalomba állítani. A jármű 1 órát igénylő feltöltést követően – forgalmi terheléstől és terepviszonyoktól függően – 4-8 órát képes egyhuzamban közlekedni. Mivel elektromos meghajtása révén nem bocsát ki ártalmas gázokat, rendkívül környezetkímélő.
A Debrecenben létrehozandó új jármű-összeszerelő üzem teljes beruházási értéke – 10 éves fejlesztési időszakot figyelembe véve – 8-10 millió forint lesz, s tevékenységének első esztendejében a tervek szerint 100-150 dolgozót foglalkoztat majd. Debrecen város önkormányzata abbéli szándékát fejezte ki, hogy a tervezett beruházás megvalósítását a rendelkezésére álló adminisztratív eszközökkel segíti.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.