KAZINCBARCIKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. november 23., szerda 14:00

Nagy Bandó András Kazincbarcikán: civilszervezeti programok az újkazinci városrészen
Közterületek, lakóházak, intézmények újulnak meg annak a több mint 800 milliós Európai Uniós városfejlesztési programnak a keretében, mely az újkazinci városrészen folyik.

Az építő jellegű munkák mellett a projekt képzési és különböző civilszervezeti tevékenységet is támogat: így többek között egészségmegőrző és városszépítő programokat.
Ez utóbbi keretében bő egy hónappal ezelőtt nagy sikerű környezetszépítő akcióra került sor.
Ebben az Önkormányzat együttműködő partnere az Arborétum Városüzemeltetési Non-profit Kft. volt, mely a terület felmérésében, a tervezésben és a kivitelezésben egyaránt aktív szerepet vállalt.
 
„Ilyen sikerre, mi sem számítottunk…”

Az első akcióra verőfényes őszi napsütésben került sor, talán ennek is köszönhető, hogy az önkéntes fa-és virágültetés nem várt sikert hozott.
Klimon István alpolgármester a helyi Polgármesteri Hivatal és az Arborétum Kft. munkatársai, a képviselő-testület megjelent tagjai, továbbá közel 50, az akcióterületen élő lakó előtt ismertette az újkazinci projekt legfontosabb elemeit.
A kötetlen beszélgetés során kiderült, hogy a városrészben élők nagy előrelépésként és sikerként könyvelik el a fejlesztést: a panelépületek, az intézmények, a közterületek, a játszótér megújulását, a környezet folyamatos megszépülését és a különböző civilszervezeti programokat, mint a faültetés.
- Ilyen sikerre mi sem számítottunk – mondta Fekete Sándor, az Arborétum Kft. ügyvezető-igazgatója, miközben körbenézett a területen.
- Óriási öröm számunkra, hogy ennyien magukénak érzik ezt a városrészt, hogy tevékeny részt kívánnak vállalni annak megszépítésében. Kisgyermekek, szülők és nagypapa, nagymama korú városlakók egyaránt vannak itt, mondhatni „kortalan” a program.
A fákat és virágokat együtt ültetjük el, és akik itt vannak, azok 10-20, de akár 50 év múlva is büszkén gondolhatnak majd rá, hogy részesei voltak egy-egy fa, vagy cserje „megszületésének”. Harminc nagyon különleges fát ültetünk, olyan ritkaságokat is, mint például a magnólia.
Emellett 800 darab árvácskát is beszereztünk, úgy hogy szükség van a szorgos kezekre, hogy ezekben is gyönyörködhessenek a városlakók, no és persze az önkéntes városszépítők – mondta Fekete Sándor.
 
Zacher, Czeizel, Nagy Bandó

A nagyszabású projektben egészségmegőrző programcsomag is szerepel, ennek keretében járt már a városban Zacher Gábor toxikológus és Czeizel Endre orvos-genetikus.
Mindketten teltházas előadást tartottak, korra, nemre való tekintet nélkül rengetegen voltak kíváncsiak az Ideál Életreform Népfőiskola Közhasznú Egyesület által szervezett programra.
A sorozat részeként november 25-én, pénteken délután 5 órától egy újabb „nagyágyú”, Nagy Bandó András érkezik Kazincbarcikára.
A népszerű humorista ezúttal „Mindhalálig egészség” címmel tart előadást. Meglepő a téma? Talán csak azoknak, akik leragadtak a humorista-létnél, hiszen Nagy Bandó nemcsak szellemes, s a társadalomnak gyakran görbe tükröt tartó írásai és fellépései nyomán ismert, hanem számos könyvet is szerzőként jegyez.
A Sosemvolt Toscana című regénye egy végstádiumba került hasnyálmirigyrákos beteg utolsó hónapjairól szól. De vannak saját személyes tapasztalatai is, betegségről, emberségről, orvosokról, elmúlásról…, ezeket is megosztja majd a hallgatókkal.

A programra tehát pénteken, az akcióterületen található Ádám Jenő Általános Iskola aulájában kerül sor.
 
 
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.