VEREB KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2011. november 25., péntek 13:22

A község szennyvízelvezetése - KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0026 számú beruházás
Vereb település a Velencei-tó vízgyűjtő területén helyezkedik el, a Vereb-Pázmándi vízfolyás völgyében, mely a Velencei-tavat táplálja, a tótól kb. 15 km-re északra, Pázmándtól 2 km távolságra fekszik. Tengerszint feletti magassága 155-230 m között változik.

Vereb községben a vezetékes vízellátás kiépített, a település jelenleg nem rendelkezik központi szennyvízelvezető rendszerrel. A keletkező szennyvizek ingatlanonként gyűjtő-szikkasztó aknába kerülnek. A régebbi építésű szennyvízaknák nem vízzáró kivitelűek. A község szabályozási terve rögzíti, hogy a területen a szennyvizek szikkasztása nem engedélyezhető. Vereb Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2005.(XII.30.) sz. rendelete Vereb község építési szabályzatáról és szabályozási tervéről (mód.: 9/2007.(V.2.) rend.). A 240/2000 (XII.23.) Kormány-rendelet 1. sz. melléklete alapján a Velencei-tó érzékeny felszíni víz. A rendelet 2. sz. melléklete alapján Vereb község szerepel a „II. Velencei-tó vízgyűjtője” c. lista települései között.
A községben élő emberek aktívan részt vesznek a helyi értékek megőrzésében, a természeti környezet megóvásában, az egészséges életmód és a környezettudatos gondolkodás elterjesztésében.
A lakosság körében alapvető igény mutatkozik a teljes infrastruktúra, - vagyis a hiányzó szennyvízelvezetés – kiépítésére. Ennek elősegítése érdekében 2007-ben Szennyvízelvezető Társulatot hoztak létre.
A fejlesztési igény meghatározása során az egyik lényeges szempontként jelentkezett az ismertetett jogszabályi kötelezéseknek, hatósági előírásoknak való megfelelés. Mindezek értelmében meg kell valósítani a projektterületen keletkező kommunális szennyvizek összegyűjtésére, ártalmatlanítására szolgáló létesítmények fejlesztését, kiépítését.
Környezetvédelmi és Energetikai Operatív Program (KEOP)
A település sikeresen pályázott az Európai Unió Kohéziós Alap KEOP támogatására.
A KEOP-1.2.0. szennyvízelvezetés és -tisztítás, kétfordulós pályázati konstrukció alapvető célja a Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési és –tisztítási Programról szóló, hatályos 25/2002(II.27.) kormányrendeletben szereplő határidőkhöz kötött programok megvalósítása.
Vereb település a vonatkozó Kormányrendelet 2. sz. mellékletének 2. táblázatában szereplő, Gárdony központú szennyvíztisztítási agglomerációba tartozik.
Vereb község közüzemi szennyvízcsatornázását a 1117/2003.(XI.28.) „A Velencei-tó – Vértes Kiemelt Üdülőkörzet Területfejlesztési Koncepciójáról” c. Kormányhatározat írja elő.
A fejlesztést indokolja, hogy Vereb község a Velencei-tó, -mint érzékeny felszíni víz vízgyűjtő területén lévő település.
A község nitrát-érzékeny területen helyezkedik el, és a felszín alatti vizek állapota szempontjából érzékeny területen lévő településként sorolták be, ivóvíz kútjai sérülékeny vízbázisként vannak nyilvántartva.
Az agglomerációban keletkező szennyvizeket a Gárdony déli részén üzemelő Agárdi szennyvíztisztító telep fogadja. A Gárdony központú agglomeráció szennyvízelvezető rendszerének fejlesztése, bővítése és az agárdi, központi szennyvíztisztító telep bővítése KIOP beruházás keretében valósult meg, és 2007 óta üzemel. A kiépült Velencei-tavi regionális rendszer és tisztító telep képes fogadni Vereb község szennyvizeit, a települési gravitációs csatornahálózat kiépítésével Vereb község is a rendszer része lehet. A regionális rendszerhez való csatlakozása Pázmánd településen keresztül biztosított,- ezzel gazdaságosabbá és hatékonyabbá téve a települési szennyvizek összegyűjtését és kezelését.
A projekt megvalósulása jól illeszkedik a KEOP céljaihoz, hiszen a projekt a Velencei-tó vízgyűjtőjének védelme révén közvetlen környezeti hasznot hoz. Amennyiben a „Vereb község szennyvízelvezetése” tárgyú projekt megvalósul, akkor teljessé válhat a tó közeli települések szennyvízkezelése, és a kibocsátott szennyvizek elvezetése a vízgyűjtő területről.
A fejlesztés alapvető célja Vereb település szennyvízelvezető csatornahálózatának kiépítése, és bekapcsolása a Velencei-tavi regionális szennyvízelvezető és -tisztító rendszerbe. A fejlesztés Vereb település bel- és külterületén valósul meg.
A beruházás pénzügyi forrásai:

A település sikeresen pályázott az Európai Unió Kohéziós Alap KEOP támogatására.

Az első forduló:
Előkészítő munkák során elkészült a teljes műszaki tervdokumentáció, a Részletes Megvalósíthatósági Tanulmány, az engedélyezési tervek, engedélyek és a megvalósítási szakaszra beadandó pályázat.
Az Előkészítő Munkák nettó összköltsége: 16.600.000,- Ft,
A támogatás mértéke az Előkészítő Munkák elszámolható összköltségének 85%-a, de legfeljebb 14.110.000,- Ft. Az Előkészítő Munkákhoz kapcsolódó ÁFA fizetési kötelezettség a Kedvezményezettet terheli.

Második forduló:
A Megvalósítási Munkák nettó összköltsége: 397.360.000,- Ft. 
A Megvalósítási Munkák elszámolható nettó összköltsége: 397.360.000,- Ft.
A fejlesztéséhez elnyert támogatatáshoz az önrész összegét az önkormányzat saját forrásból biztosítja, melybe beletartozik a lakosság hozzájárulása a Viziközmű társulati befizetésekkel.
A kiépülő szennyvízcsatorna hálózat működtetésére a 16/2006 MeH-VM-PM rendelet közmű beruházások üzemeltetésére vonatkozó szakaszai kerülnek alkalmazásra.


Hullay Gyula
projektmenedzser


10 csatolt kép 11987654321
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.