Önkormányzati Minisztérium
2009. augusztus 4., kedd 10:46

Cél a törvényesség helyreállítása
A Kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az Ötv.  újabb  tervezetét a törvényességi ellenőrzés helyreállítása érdekében.
A Kormány mielőbb meg kívánja szüntetni azt az alkotmánysértő mulasztást, ami miatt a közigazgatási hivatalok jelenleg nem láthatják el a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzésének Alkotmányban előírt  feladatát.
A Kormány olyan kompromisszumos törvényjavaslatot terjesztett az Országgyűlés elé, mely az ellenzék javaslatait is tartalmazza. A helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzését ellátó közigazgatási hivatalok újra megyei/fővárosi illetékességgel működnének; ezzel teljesülne a legnagyobb ellenzéki párt fő követelése.
Ugyanakkor érvényesülne a Kormány ésszerűbb költséggazdálkodást, racionalizációban rejlő előnyök biztosítását célzó törekvése is.
Tovább működnének a regionális államigazgatási hivatalok, megőrizvén ezzel a regionalizáció szakmai és hatékonysági előnyeit (pl. kisebb, költségtakarékosabb, átláthatóbb struktúra, kevesebb vezető, egységesebb joggyakorlat).
A fővárosi/megyei közigazgatási hivatalok a regionális államigazgatási hivatalokon belül önálló hatáskörrel rendelkező szervezeti egységként működnének a jövőben.
A Kormány bízik abban, hogy kompromisszumos javaslatához az ellenzék konstruktívan viszonyul majd és a 2/3-os törvénymódosítás megszavazásával mielőbb helyreállítható lesz az önkormányzatok törvényességi ellenőrzése.



Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.