BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. december 14., szerda 16:08

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a jövő évi költségvetés koncepcióját
Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés Budapest jövő évi költségvetésének koncepcióját 18 igen, 10 nem szavazattal, két tartózkodás mellett.

A jövő évi költségvetési koncepció az idei évhez képest tízmilliárd forintos folyó bevételi kieséssel számol. Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes a javaslatban az ideinél sokkal feszítettebbnek nevezi a 2012-es büdzsét; ennek okaként azt jelöli meg, hogy a gazdasági válság folytatódik, ami a bevételi előirányzatokat gyengíti. A működési kiadások előirányzata a 2011-es 174,3 milliárd forintról 181,4 milliárdra nő, azzal együtt, hogy egyes egészségügyi feladatokra és a tűzoltó-parancsnokságra az állami kézbe adás miatt nem különítenek el forrást. Jelentősen nő a közlekedési és a parkolási feladatokra tervezett összeg, 10,7 milliárdról 20,7 milliárdra, továbbá megháromszorozódnak a cél jellegű működési keretek, így erre 543 millió forint juthat.


Bagdy Gábor elismerte, hogy a koncepció tele van bizonytalansági tényezőkkel; ezek között említette a szerkezetátalakításokat, az árfolyamkockázatokat, az adósság újrafinanszírozását és a világgazdasági környezetet. Hozzátette, ez nem lehet ok arra, hogy a főváros ne nézzen szembe a tényekkel, a koncepció „a mai legjobb tudásunk szerint” készült. A koncepció 2014-ig olyan fejlesztési pályát akar felrajzolni, amellyel megtartható az egyensúly. Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta, hogy a korábbi gyakorlattal szemben a költségvetés elkészítésébe az ellenzéket is bevonják.


Az ellenzéki frakciók jelezték, a koncepciót nem támogatják. Szaniszló Sándor (MSZP) szerint szinte a hadikommunizmust idézi a helyzet, hiszen a költségvetés koncepciója 10 milliárd forinttal csökkenő bevételekkel, 32 milliárd forinttal csökkenő állami normatívával számol. Párttársa, Tüttő Kata szerint a legártóbb külső körülmény a kormány, hiányolta, hogy a kabinet növekedési tervében nincs szó Budapest szerepéről, és úgy vélte, az adóemelések leginkább a budapestiek zsebéből vesz ki pénzt. Nehezményezte többek között, hogy a főváros teljesen kivonul a színházak támogatásából. Hanzély Ákos (LMP) azt mondta, a főváros érdekeit jobban kellene érvényesíteni a parlamentben, mert Budapest nem tudja a bevételeit maga növelni, a BKV finanszírozását megoldani. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy jelentősen csökken a kultúrára, oktatásra jutó forrás. Losonczy Pál (Jobbik) azt emelte ki, hogy a büdzsé megszorításokban gazdag, a koncepcióban sok a kockázati tényező, az önként vállalt fővárosi feladatok szinte teljesen megszűnnek. A Jobbik más szemléletű költségvetést szeretne, amely kevésbé terheli a lakosságot.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.