SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT
2009. augusztus 6., csütörtök 18:08

Súlyos viharkárok Pócsmegyer, Leányfalu és Tahitótfalu településeken
Hivatalos sajtóközlemény
a Dunakanyari és Pilisi Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulása településein
2009. augusztus 4-én bekövetkezett viharkárokról


Szélsőséges időjárás, évek óta nem tapasztalt vihar pusztított a szentendrei kistérség településein, Pócsmegyer, Tahitótfalu és Leányfalu községekben 2009. augusztus 4-én.


A legsúlyosabb helyzet Pócsmegyer községben alakult ki, ahol az egyszerre lehullott hatalmas víztömeg súlyos károkat okozott lakóházakban, pincékben, 50 útban, közművekben. Az utcákat használhatatlanná tette ez a mennyiségű esővíz, 80-mély árkokat vájva a földben. A vihar településrészeket zárt el a külvilágtól, több tucat utca gyalogosan is nehezen közelíthető meg. A hegyoldalakból lezúduló esővíz eltorlaszolt, közlekedésre alkalmatlanná tett lejjebb fekvő utcákat is. Tahitótfalu és Leányfalu településein a 11-es főút biztonságos közlekedése került veszélybe. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy szakértők felmérései szerint a keletkezett kár az előzetes becslések alapján 20millió Ft.


A Szentendrei Tűzoltóság és a Szentendrei Polgári Védelem aznap éjjel megkezdte a károk és a veszélyhelyzet elhárítását, azonban ez csak az azonnali vészhelyzet elkerülését szolgálja. A károk helyreállítására, a községek normál életének és a biztonságos közlekedés visszaállítására a kistelepüléseknek nincs forrásuk, költségvetésük tartalékait az árvízi védekezés és a szúnyoggyérítés többszöri költségei emésztették fel. A jelenlegi károk elhárítására önerőből nincs lehetőségük.


A szentendrei kistérség felvállalva az érintett települések problémáit megkeresi az Önkormányzati Minisztériumot, hogy a pócsmegyeri rendkívüli katasztrófahelyzetre tekintettel támogatást nyújtson a szükséges munkálatok gyors elvégzéséhez. A Pest Megyei Önkormányzat Elnökét is tájékoztattuk a kialakult helyzetről, valamint támogatását kértük, hogy a vis major keretből nyújtson segélyt a katasztrófa által sújtott területen élő lakosságnak.


Bízunk a szaktárca gyors intézkedésében, és abban, hogy Pócsmegyer, Tahitótfalu és Leányfalu lakóinak élete a hatékony fellépések következtében a lehető legrövidebb időn belül helyreáll. A helyzet megismeréséhez minden információ rendelkezésre áll, a károk és az életveszély elhárítása folyamatosan zajlik.


Szentendre, 2009. augusztus 5.


dr. Dietz Ferenc
DPÖTKT Elnök


Interjúegyeztetés:
Dr. Török Balázs, kistérségi irodavezető
Tel.: 26/505-404
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.