MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. január 4., szerda 13:29

Legkésőbb áprilisban lehet időközi választás Miskolcon
Legkésőbb áprilisban tarthatják meg Miskolcon a helyi, időközi      választást, melyen a 2-es választókörzet elhunyt képviselője      helyére választhatnak új önkormányzati képviselőt a      Martin-Kertvárosban és Szirmán élők. A pontos időpontról a helyi      választási bizottság dönt.
     
     Miskolcon vegyes választási rendszer van, vannak egyéni      választókerületből és listáról bekerült képviselők. Mivel ez      esetben – Giákné Bobály Judit halálával – egyéni választókerületi      hely üresedett meg, új, időközi választást kell kiírni, ami a      helyi választási bizottság hatásköre –mondta el Csiszár Miklós,      Miskolc jegyzője.
     
     A választási törvény szerint a bizottságnak a halálesettől      számított harminc napon belül kell összeülnie, és kitűzheti a      választást négy hónapon belülre. Ez azt jelenti, hogy április      26-ig bezárólag választhatnak egy időpontot, amely természetesen      nem eshet nemzeti ünnepre. A helyi választás csupán annyiban      különbözik az általános eljárási rendtől, hogy időközi      választásról van szó, csak az adott választási körzet      választópolgárait érinti, tehát minden ugyanúgy zajlik majd, mint      a korábbi választások alkalmával.
     
     Ha a választási bizottság meghozza a döntését, akkor erről      tájékoztatni fogja közleményben a lakosokat, ebben benne lesznek      azok az időpontok, amelyek jelentősséggel bírnak majd az eljárás      során, például, hogy mikor kapnak értesítést, vagy, hogy meddig      élhetnek az ajánlási jogukkal. Mindenről folyamatosan és      részletesen tájékoztatni fogják az érintett lakosokat.
     


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.