Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2012. február 13., hétfő 15:27

A MÖSZ állásfoglalása a járások kialakításáról
A mai napon Pintér Sándor belügyminiszter összehívására az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fóruma, egyeztetett a járások kialakításáról.
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége a következő állásfoglalást adta át a belügyminiszternek, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium államtitkárságának.
 

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége

-          sajnálattal állapítja meg, hogy továbbra sem ismert az, hogy milyen állami feladatok kerülnek a járásokhoz, hol, milyen eszközökkel és szakemberekkel kíván a törekvéseinek megfelelni. 
-          a járások létrehozásának időpontjához viszonyítva elkésettnek és előkészítetlennek ítéli meg a jelenlegi állapotában a javaslatot, mely további kapkodást és bizonytalanságot eredményezhet.
-          elengedhetetlennek tartja, hogy a kialakuló járási hivatalok felett a járáshoz tartozó önkormányzatok társadalmi kontrollt gyakoroljanak, a járási hivatal vezetői évente egyszer a járás polgármesterei előtt tájékoztatást adjanak a járás helyzetéről, az elvégzett munkáról,  
-          elengedhetetlennek tartja a járási hivatal vezetőjének a kinevezéséhez a térség önkormányzatai többségének egyetértését, mivel az önkormányzatoknak és a járási hivataloknak szorosan együtt kell működniük,  
-          elengedhetetlennek tartja, hogy a járási hivatalokat politikai pártokhoz nem kötődő, azoktól teljesen független szakemberek irányítsák, és szükségesnek tartja az átszervezést követően a hozzáértő, gyakorlott szakemberek további foglalkoztatását, ami nagyban meghatározza a feladatellátás biztonságát,   
-          javasolja, hogy Budapesten minden kerületben legyen egy járás.

Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint csak a fenti észrevételek figyelembevételével lehet jól működő, demokratikus rendszert kialakítani és működtetni. Változatlanul szükségesnek tartja, hogy a járási hivatalok kialakításával kapcsolatosan kezdődjön érdemi, szakmai egyeztetés a települési önkormányzatokkal a feladat és hatáskörök szétválasztásáról, az önkormányzati hivatalok és a létrehozandó járási hivatalok közötti feladat átadás módjáról és ütemezéséről. Igényeljük, hogy a járási hivatalokról készülő jogszabály-tervezeteket minél hamarabb társadalmi egyeztetésre bocsássák.
 

Gödöllő, 2012. február 13.


 Dr. Gémesi György  MÖSZ elnök
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.