BUDAPEST FŐVÁROS XIV. kerület - Zugló Önkormányzata
2012. május 8., kedd 12:52

Meggyalázták Ocskay László emlékművét
Durva firkákkal csúfították el Ocskay László, a több ezer zsidó életét megmentő, magyar királyi százados emlékoszlopát a Városligetben. Zugló Önkormányzata és a Zuglói Zsidó Hitközség elkeserítőnek tartja az esetet, és közösen kiadott közleményben határolódik el és utasít vissza minden szélsőséges megnyilvánulást. Papcsák Ferenc polgármester büntetőfeljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.

Ocskay László a történelem egyik legbátrabb és legkülönösebb embermentési akcióját vezette: Budapesten 2500 üldözött férfit, nőt és gyermeket mentett meg a második világháború legvészesebb időszakában, az 1944–45-ös években.
Az emlékoszlopot és emlékpadot 2008 októberében civil kezdeményezésre (Városvédő Egyesület) állították. A Városligetben álló emlékművet azóta több alkalommal is meggyalázták, legutóbb náci jelképeket festettek rá.

Papcsák Ferenc, Zugló polgármestere megdöbbenését fejezte ki a történtek miatt. Elmondta: Zugló Önkormányzata és a Zuglói Zsidó Hitközség elhatárolódik és határozottan visszautasít minden szélsőséges megnyilvánulást.
 „Rettenetesnek tartom, hogy a civil kezdeményezésre emelt emlékművet ilyen barbár módon elcsúfították Ocskaynak az iskolai történelemkönyvekben lenne a helye, példaképként állítva őt a fiatalok, a társadalom elé. Akik megbecstelenítették az emlékét, azoknak fogalmuk sincs a tetteiről – fejezte ki felháborodását a történtekről a polgármester.

A XIV. kerület Önkormányzata már megtette a szükséges lépéseket az emlékmű mielőbbi rendbetétele, szakszerű letisztítása érdekében, így a helyreállítás hamarosan megtörténik.

Budapest, 2012.05.08.

Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzata
Sajtóosztály

Budapesti Zsidó Hitközség Zuglói Templomkörzet
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.