Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2012. június 30., szombat 20:50

Nők a politikában – konferencia és kiállítás
A Magyar Polgármesterek IX. Világtalálkozójának részeként rendeztek június 29-én konferenciát arról, hogy milyen helyet töltenek be a nők a helyi és az országos politikai, és közéletben a Visegrádi Négyek országaiban.A tanácskozáshoz kapcsolódóan június 30-án nyílt meg a Királyi Kastélyban az a kiállítás, ami a politikai életben jelentős szerepet betöltő nőket mutatja be. A tárlat többek között azokat a hölgyeket állítja példaként az érdeklődők elé, akik a múlt évben az uniós elnökség idején Gödöllőn megfordultak. 
A megnyitón dr. Gémesi György polgármester elmondta, Gödöllő városa az idén a „Híres Hölgyek Gödöllőn – 2012 A Nők Éve” programsorozattal a hölgyek előtt tiszteleg, a kulturális programok jelentős része a városhoz kötődő híres hölgyekhez kapcsolódik.Ez azonban nem csak nosztalgiázást jelent, hanem középpontba helyezi a mai nőket is. Ezt jól példázza a Nők a politikában konferencia részeként megnyitott kiállítás. 
A rendezvényen részt vett dr. Szili Katalin, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés korábbi elnöke is, aki elmondta, hazánkban a nők képviselete a parlamentben és a kormányban messze elmarad az Európai Unió országainak átlagától. Megjegyezte azonban, nem szabad elfeledkezni azokról a nőkről, akik az önkormányzatokban és a civil szervezetekben tevékenykednek, s akik nélkül nagyon nehéz lenne a top politikában dolgozó nők helyzete. Mint mondta, bízik abban, hogy egyszer mi is elérjük azt, ami az északi országokban már általános, hogy a kormányban ötven százalékos a nők aránya. Véleménye szerint a kvóta bevezetése ebben sokat segíthet. 
Szili Katalin külön köszönetét fejezte ki a világtalálkozó szervezőinek, hogy ennek a témának ilyen nagy figyelmet szenteltek. 
A rendezvény a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával valósult meg.        
 
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.