Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2009. szeptember 18., péntek 13:21

Öt évre kellene önkormányzatokat választani
A jövő évi költségvetési tervezet alapján 2010-ben 250 milliárd forinttal csökken az önkormányzatok mozgástere - jelentette ki Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke csütörtöki debreceni sajtótájékoztatóján.

Jövőre 15-20 százalékos iparűzési adócsökkenésre kell számítani, ami önmagában százmilliárdos nagyságrendű kiesést jelent az önkormányzatok költségvetéséből - tette hozzá Gödöllő polgármestere, miután a MÖSZ országos konzultációsorozata keretében Debrecenben térségi települési polgármesterekkel találkozott.

Gémesi György szerint ezen túlmenően az év közben megnőtt terhek is sújtják az önkormányzatokat. Példaként az 5 százalékos áfa-emelést említette.

A MÖSZ elnöke bejelentette: szeptember 30-án, az önkormányzatok napján konzultációra hívják az önkormányzati tisztséget is betöltő országgyűlési képviselőket, hogy áttekintsék a költségvetési kérdéseket.

Ennek kapcsán Gémesi György megjegyezte, hogy a magyar önkormányzati rendszernek 830 milliárd forint adóssága van, aminek nagyobb része fejlesztési hitel.

A MÖSZ hivatalos álláspontját hangoztatva Gémesi György sürgette az Országgyűlés mellett egy önkormányzati kamara felállítását, amelynek egyetértési joga lenne az önkormányzatot érintő döntésekben.

Megítélése szerint az ilyenformán megalakuló kétkamarás parlament önkormányzati oldalának is megfelelő legitimitása lenne, hiszen a tízmillió állampolgárt képviselő önkormányzati vezetőket is közvetlenül választják.

Szorgalmazta továbbá, hogy az állami vagyon hasznosítására jöjjön létre olyan, az önkormányzatokat is képviselő grémium, amely dönthetne a különféle állami vagyontárgyak helyi, önkormányzati hasznosításáról. Utóbbi jelentős mértékben hozzájárulna a helyi gazdálkodás erősítéséhez - tette hozzá.

Gémesi György végezetül arról beszélt, hogy a jövőben külön kellene választani az országgyűlési és a helyhatósági választások időpontját. Utóbbit szerinte az EP-választásokkal kellene egy időben tartani, s az önkormányzatok mandátuma is öt év lenne.

Ezzel szerinte többen mennének el az EP-választásra is, az országgyűlési képviselő választástól távol eső időpont pedig lehetővé tenné az önkormányzatok nyugodtabb működését.

Mindezekről a kérdésekről egyeztetnek a MÖSZ által szervezett megyei önkormányzati fórumokon, majd három regionális tanácskozáson is - közölte Gémesi György.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.