SOMOGYGESZTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2012. december 14., péntek 16:02

Uniós támogatás Somogygesztinek az ivóvízminőség javításához
Lakossági fórum keretében mutatták be Somogygeszti lakosságának a település ivóvízminőség-javító programját, amely az előkészítés utolsó szakaszába érkezett. Csór Zoltán polgármester az európai uniós támogatással megvalósuló „Somogygeszti Ivóvízminőség-javító program” részleteit ismertette a napokban a kultúrházban tartott rendezvényen.
- Hazánk az európai uniós csatlakozás során kötelezettséget vállalt arra, hogy igazodunk az EU-ban elfogadott szabályokhoz. Ez az ivóvízzel kapcsolatosan azt jelenti, hogy minőségileg meg kell felelni az európai uniós előírásoknak. Kormányhatározat rögzíti azoknak a magyar településeknek a nevét, ahol nem megfelelő az ivóvíz minősége – e listában Somogygeszti neve is szerepel – tájékoztatta a megjelenteket a polgármester.
A somogygeszti kútból nyert nyers vízben és a szolgáltatott ivóvízben is a megengedett határértéket meghaladó mértékben található ammónium és vas. Somogygeszti 206 ingatlana közül 203 rendelkezik vízbekötéssel. A vízellátást biztosító egyetlen kút fél évszázados, a vízműn nincs vízkezelés, a technológia nem alkalmas arra, hogy megfelelő minőségű ivóvizet szolgáltasson a lakásokba.
- Mivel az önkormányzat törvényben szabályozott kötelezettsége az egészséges ivóvízellátás biztosítása – folytatta Csór Zoltán - ezért megragadtuk a Környezet és Energia Operatív Program ivóvízminőség-javítását célzó pályázati lehetőségét. Tervünk támogatást nyert, s az uniós forrás segítségével az év elején elindulhatott a ivóvízminőség-javító program előkészítése. Ennek keretében készül a megvalósíthatósági tanulmány, a költséghaszon elemzés, véglegesítésre kerülnek az engedélyes tervek, megkezdődött a jogerős engedélyek beszerzése, a közbeszerzési dokumentáció összeállítása és a nyilvánosság biztosítása. Ez utóbbi keretében szórólapon, projekthonlapon és a mostani lakossági fórumon adunk tájékoztatást a programról.  
A résztvevők megtudták, hogy a megvalósításra szóló tanulmányt és terveket 2012. január végén nyújtják be, a jövőre tervezett munkák összköltsége meghaladja a 90 millió forintot. Bíznak a tervek gyors jóváhagyásában, s a beruházás európai uniós támogatásában annak érdekében, hogy minden somogygeszti lakos egészséges ivóvízhez juthasson.
 


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.