Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2009. október 21., szerda 08:41

A TÖOSZ elnökségi ülésén részt vett az önkormányzati miniszter
Tegnap Varga Zoltán önkormányzati miniszter a TÖOSZ elnöksége meghívásának eleget téve tájékoztatást adott a 2010. évi költségvetés - az önkormányzatokat érintő - fejezeti főszámainak végszavazása előtti helyzetéről, amely szerint a jövő évi költségvetés erős és feszes lesz, ugyanakkor azt is jelezte, hogy az állami támogatások csökkentése kisebb lesz a tervezett 120 milliárdnál.

A miniszter szerint az önkormányzati érdekszövetségek szakértőivel folytatott korábbi két egyeztetés hasznosnak bizonyult, mivel a szakértői észrevételek egy részét a Kormány által támogatott módosító indítványok tartalmazzák.

A gyermekétkeztetés ügye álláspontja szerint nyugvópontra jutott azzal, hogy nem csökken a fajlagos támogatás összege. A tagintézmények finanszírozásában szintén elmozdulás történt, de az egyeztetések még folyamatban vannak, ugyanakkor azt is jelezte, hogy a támogatás a korábbi mértéknél kisebb összegű lesz.

A miniszter tájékoztatott arról is, hogy az idegenforgalmi adó alapján biztosított támogatás tekintetében nincs lehetőség a korábbi mérték visszaállítására, véleménye szerint ez csak a 2010-es költségvetési évet érinti.

A miniszter megerősítette, hogy az EU Önerő Alap jövőre megszűnik. Egyértelművé tette, hogy a már megkötött támogatásokra a forrás jövőre is rendelkezésre áll.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a központi bérpolitikai intézkedés mértéke az OÉT-beli megállapodás függvénye. A döntésnek megfelelő forrás a 2010-es költségvetésben szükség esetén rendelkezésre áll.

Az önkormányzatok törvényességi ellenőrzése ügyében a miniszter reményét fejezte ki, hogy az ellenzék részéről benyújtott és a Kormány által támogatott törvénymódosítás elnyeri a végszavazáskor a kétharmados támogatottságot, amellyel a jelenlegi alkotmánysértő állapot végre megoldódhat.

A TÖOSZ elnökség tagjai több kérdésben is konkrét módosításokat fogalmaztak meg elsődlegesen a „saláta törvénnyel” kapcsolatban, amelyeket a miniszter szándéka szerint az egyes ágazati törvények módosításánál törekednek figyelembe venni.

Molnár Gyula, a TÖOSZ elnöke az elnökség felhatalmazása alapján bejelentette, hogy kezdeményezi a miniszterelnöknél, hogy hívja meg az önkormányzati szövetségek elnökeit a költségvetéssel kapcsolatos újabb egyeztetésre, amely alapvető feltétele annak, hogy a TÖOSZ visszatérjen a Kormány – Önkormányzatok Egyeztető Fórumára.

További információt ad  dr. Zongor Gábor, TÖOSZ főtitkára, mobil: 30-9148422, email: zongor@toosz.hu

A közleményt kiadta: Kleinné Csiky Ildikó, TÖOSZ sajtó titkár, az ÖNkormányzat c. folyóirat főszerkesztője

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.