KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2009. október 29., csütörtök 15:33

Dr. Kéki Zoltán: Fel kell melegíteni a régi pitét
Az önkormányzatoknak törvényi felhatalmazásra van szükségük

A települési önkormányzatoknak semmilyen eszköz nincs a kezükben ahhoz, hogy korlátozzanak, tiltsanak egyes vállalkozói tevékenységeket – mondta csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján Kaposvár címzetes főjegyzője. Dr. Kéki Zoltán szerint a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) Jegyzői Kollégiuma 15 éve kéri a kereskedelmi törvény ez irányú módosítását, hiszen a vállalkozáshoz való jog nem jelenthet korlátlan szabadságot.

- A vállalkozások tevékenységével kapcsolatosan jelenleg semmilyen szabályozási jogosítvány sincs a települési önkormányzatok kezében, ehhez módosítani kellene a kereskedelmi törvényt - mondta el Dr. Kéki Zoltán arra reagálva, hogy Kaposvár polgármestere ellenérzését hangoztatva szerdán kijelentette: több olyan üzlet is nyitás előtt áll a városban, amely a megyeszékhely belvárosához, főteréhez nem méltó árucikkeket forgalmazna.

Kaposvár címzetes főjegyzője szerint a kereskedelmi törvény módosítását régóta kérik a települések, az MVJSZ Jegyzői Kollégiuma 15 éve szorgalmazza, hogy lehetőséget kaphassanak a helyhatóságok a vállalkozások tevékenységének a szabályozására.

- Ha a politika foglalkozni akar ezzel a témával, fel kell melegíteni a régi pitét – fogalmazott a szakember.

Dr. Kéki Zoltán az október elsejétől hatályos módosítás kapcsán elmondta: nem örül annak, hogy liberalizálták a jogszabályt, vagyis hogy ezentúl egy-egy vállalkozás elindításakor elegendő csupán bejelentést tennie a vállalkozónak.

- Ez a lépés azt az érzetet kelti, hogy mindent szabad, noha az előírásoknak ugyanúgy meg kell felelni, mint korábban.

A módosítás előtt a kereskedő kizárólag jogerős határozattal kiadott működési engedély birtokában kezdhette meg, illetve folytathatta tevékenységét.

A címzetes főjegyző hangsúlyozta: álláspontja szerint a vállalkozáshoz való jog nem jelenthet korlátlan szabadságot.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.