BUDAPEST FŐVÁROS IX. Kerület - Ferencváros Önkormányzata
2013. február 18., hétfő 10:50

„Az ember olvas” - Segítség az időseknek a IX. kerületben
Február 15-én dr. Bácskai János és dr. Fodor Péter a „Könyvet házhoz” együttműködési szerződést írtak alá. Ennek alapján a Ferencvárosban élő rászoruló, nehezen közlekedő idősek számára a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár kiválasztott könyveit kiszállítják.


A szerződés aláírására a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Lónyay utcai tagkönyvtárában került sor. Dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere és dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója mellett megjelentek az idősek ellátásával foglalkozó intézmények vezetői, a gondozószolgálat képviselői és a könyvtár dolgozói.
Dr. Fodor Péter elmondta, hogy az idősek irányába megnyilvánuló segítség - akik fizikai, egészségi állapotuk miatt nem tudnak a könyvtárba ellátogatni -, részükre a kerület családgondozó szolgálatának segítségével a könyvtár falain kívül is biztosítják ezt a szolgáltatást.
Az idén a szolgáltatást kiterjesztik azon 65 évesnél idősebbekre is, akiknek egészségi állapota talán megengedné, hogy ellátogassanak a könyvtárba, de idő hiányában, az időjárás, vagy egyéb külső ok miatt ezt nem tudják megtenni. „Ezzel azt hiszem, tudjuk egy kicsit kötni nem is a könyvtárhoz, hanem elsősorban a külvilághoz azokat, akik ilyen értelemben korlátozva vannak.”
Végül a főigazgatótól megtudtuk, hogy az idősekre már a beszerzéseknél is gondolnak, ezért igyekeznek úgynevezett öregbetűs, nagybetűs könyveket beszerezni, amelyek könnyebben olvashatóak.


„Az ember olvas” – dr. Bácskai János Krúdy gondolatával kezdte beszédét. „Láthatjuk, az olvasás nem megy ki a divatból” – folytatta. A könyvekben, az olvasásban van jövő, a Gutenberg galaxis sokszor megjósolt halála nem várható még gyermekeink életében sem – vélekedett a polgármester. Az olvasás örömét, élményét biztosítjuk azoknak is, akik nem tudnak a könyvtárba eljönni.


Az aláírás után megtudtuk, hogy több kerületben létezik ilyen szolgáltatás, vagyis hogy az időseknek, nehezen közlekedőknek kiviszik a kölcsönzött könyveket, DVD-ket, hangoskönyveket.
Az viszont egyedülálló és példaértékű, hogy a kismamáknak és az időseknek a könyvtár tagsági díját a Ferencvárosi Önkormányzat átvállalja.


Szöveg és kép: Makk Attila

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.