SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. február 24., vasárnap 08:46

Korszerű diagnosztikai rendszer a betegellátásban
A nehezen diagnosztizálható gasztroenterológiai betegségek gyógyítását segítő közös telemedicina-rendszert alakított ki uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem és a temesvári Victor Babes Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem. A két egyetem között kiépült a videokonferencia-rendszer és létrejött a direkt videokapcsolat.                
Ez lehetővé teszi, hogy az egyik intézmény gasztroenterológiai központjának szakemberei valós időben láthassák a több mint száz kilométerre elvégzett speciális vizsgálatokat – mondta Wittmann Tibor, az SZTE professzora sajtótájékoztatón a tavaly tavasszal kezdődött program zárása kapcsán.     
Az egyetemi tanár közölte: a rendszer mindkét intézmény nemzetközi hírű oktatói tudásának és tapasztalatának igénybevételével hatalmas segítséget nyújthat a gyomor, a vastagbél, a hasnyálmirigy, a máj és epeútrendszer kórképeinek korszerű diagnosztikájában és kezelésében. Elsősorban a gyomor és a vastagbél endoszkópos vagy speciális ultrahangos, illetve a máj elasztográfiás – az egészséges és a daganatos szövetek különböző rugalmasságán alapuló – vizsgálatainál kérik majd ki egymás szakvéleményét a magyar és a román orvosok.    
A telemedicina-rendszer lehetővé teszi azt is, hogy az orvosok a másodlagos vélemény és a hatékony terápia kialakítása érdekében megosszák egymással a páciensek szövettani vizsgálatainak eredményeit és kórelőzményi adatait is.     Az új informatikai rendszer használható lesz majd az orvosképzésben és -továbbképzésben is, hiszen a vizsgálatokon készített felvételeket rögzítik. 
A rendszer alkalmas a különböző továbbképzésekre úgy is, hogy a két szakembergárda nem is találkozik. Képes arra is, hogy a világon bárhol hasonló rendszerrel összekapcsolódjon, így új szakembereket vonva be a közös munkába - közölte a professzor.

Uniós támogatással jött létre
A pályázat 188 ezer euróból valósult meg, ennek 85 százaléka uniós forrás. A magyar állam 15 százalékkal, a román állam 13 százalékkal támogatta a projektet, míg a temesvári egyetem 2 százalékos önrészt biztosított. A vezető partner az SZTE, de technikai fejlesztésre mindkét központ 70-70 ezer eurót költött.


1 csatolt kép 1
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.