MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. február 26., kedd 14:00

Teveszerelem Miskolcon
A Miskolci Állatkert tevecsődörének a rátermettségének immár országos híre van. Kalifa két éve a Nyíregyházi Állatpark tevekancáinál vendégeskedett, tavaly a Szegedi Vadaspark tevelányai költöztek ideiglenesen Miskolcra. Idén pedig újabb kancák vendégeskednek Kalifánál: a Budapesti Állatkertből két, a Magyarok a Jövőért Egyesülettől pedig egy kanca érkezett a szaporodási időszakra.
 
Kalifa évekig élt magányosan a Miskolci Vadasparkban, mire 2009-ben megérkezett mellé a két kanca, Lívia és Kobi. Azóta azonban évről-évre egyre jobb dolga van a tevecsődörnek. A Budapesti Állatkert fiatal tevecsődöre még nem érzett rá a szerelem ízére. Mivel azonban az állatkert nem szeretne kisteve nélkül maradni, ezért keresték meg a Miskolci Állatkertet a fővárosi kollégák, hiszen hallottak Kalifa előző évekbeli sikereiről. Így csapatukból két kancát – anyát és lányát – múlt héten Miskolcra szállították, hogy Kalifával párosodjanak. Először szerdán az ifjabb állat, a hétéves Írisz érkezett meg, akinek Kalifa rögtön hevesen elkezdett udvarolni. Anyja, a tizennégy éves Ingrid egy nappal később, csütörtökön utazott a fővárosból Miskolcra.
 
A Pécs közelében működő Magyarok a Jövőért hagyományőrző egyesület is szeretné, ha Sára nevű tevekancája csikót nevelne, ezért ők is tevecsődört kerestek. Mivel Kalifa híre hozzájuk is eljutott, így szerdán, alig néhány órával Íriszt követően megérkezett Sára is. Két nap alatt tehát három tevével gyarapodott a miskolci tevecsapat, még ha csak ideiglenesen is. A vendégségbe érkezett kancák ugyanis március végén hazautaznak, hogy jövő tavasszal világra hozzák csikóikat.
 
A kétpúpú tevék (Camelus bactrianus) párzási időszaka február és április közé esik. Ilyenkor a csődörök hevesen udvarolnak a kancáknak, nyálukból habot fújnak, fogukat csikorgatják, és egy percre sem hagyják magukra a nőstényeket. Így udvarol Kalifa is immár az újonnan érkezett tevelányoknak is. A tevék vemhességi ideje 12-13 hónap, így jövő tavaszra várható, hogy a násznak meglesz az eredménye a világra jövő csikók személyében.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.