BUDAPEST FŐVÁROS IX. Kerület - Ferencváros Önkormányzata
2013. március 20., szerda 11:08

Ferencváros köszönete Nagyszentjánosnak - „Idegen voltam, és befogadtatok.”
A ferencvárosi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium néhány diákja és tanáraik egy ausztriai sítáborból igyekeztek hazafelé, autóbusszal. A híreket figyelve hallották, hogy Magyarországon az M1-es autópálya felé nem érdemes menni az időjárási viszonyok miatt, ezért kerülő utakon próbálkoztak, de Győrtől 35 kilométerre egy autó megakadt előttük, onnan nem tudtak mozdulni, így a buszon töltöttek tíz órát. Reggelre megjelent egy csapat terepjárókkal, ellátták a busz utasait teával és élelemmel, majd  a gyermekeket és tanáraikat beszállították a közeli Nagyszentjánosra, ahol a helyiek gondoskodásukba vették őket. Az óvodában reggelit kaptak, tízórait, ebédet. Látszott, hogy aznap már nem tudnak továbbindulni, ezért szállást biztosítottak a tornateremben, este lángost sütöttek nekik.
A helyiek nem csak ennek a busznak az utasait fogadták be, hanem a környék összes elakadt járművének utasait is – több, mint száz emberről gondoskodtak. A falu polgárőrei mellett, az egész lakosság talpon volt, a maga módján mindenki kivette részét a segítségnyújtásból.
Reggel a tanárok úgy döntöttek, hogy a bizonytalan útviszonyok miatt, a gyerekeket inkább vonattal hozzák haza, a busz pedig elindult a csomagokkal és szerencsésen - a vonattal egy időben - érkezett meg a Kelenföldi pályaudvarra. A pályaudvaron természetesen az izgatott szülők serege várta az érkezőket, voltak könnyekre fakadó gyermekek és hozzátartozók is.
Kelenföldön a várakozók között ott volt dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere is, a vezetőktől érdeklődött, hogy szükség van-e további segítségre.
A nagyszentjánosiakat hálával emlegetik, a község lakói igazi vendégszeretettel gondoskodtak róluk. Noha önzetlenül, viszonzást nem várva segítettek, Ferencváros mégis tud segíteni a befogadó óvodának: a Tarka Lepke Gyermek Alapítványhoz eljuttathatjuk adónk 1%-át.
Adószámuk: 18971033-1-08.
Ferencváros ezúton köszöni meg újra Nagyszentjános önzetlen segítségét és fogadja szívébe az immár ismerős települést, jószándékú és segítőkész lakóival együtt.



Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.