BUDAPEST FŐVÁROS X. kerület - Kőbánya Önkormányzata
2013. április 12., péntek 21:44

Partnerségi mintaprojekt Kőbányán
Ismét új fejezet kezdődött Kőbánya és a Danone kapcsolatában. A tavaly, a kerületi iskolákat megmozgató „Legyél bajnok” egészségnevelő vetélkedő-sorozat előfutára volt egy országos akciónak, amely most debütált egy átfogó tájékoztató keretében.
Nem véletlen, hogy Kőbánya vezetői „partnerségi mintaprojektnek” tartják azt a kapcsolatot, amely a város és a multicég együttműködését jellemzi. Kovács Róbert polgármester elmondta, hogy a kerület országos viszonylatban is nagyon rosszul áll egészségügyi mutatók, illetve a várható átlagéletkor terén, ezért itt különös jelentősége van annak, hogy az önkormányzat által maximálisan támogatott sport mellett egy ilyen nagyvállalattól segítséget kapnak az egészséges táplálkozás propagálásához. A Danone által most 15. alkalommal elindított „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” társadalmi célú programban ismét érintettek a kőbányai iskolák, s – a polgármester szerint – ez a módszer azért is hatékonyabb a megszokottnál, mert a gyerekek között játék közben, vagy éppen üzemlátogatás közben tanítja meg olyan dolgokra, amelyekkel a saját életüket, de akár a családjukét, a szüleikét is befolyásolhatják az egészségesebb életmód irányába.
2013-ban a TEGY program keretében a Danone a kiegyensúlyozott életmódra ösztönző oktatási programot indít el több hazai nagyvárosban. A programmal a 7–14 éves gyermekek számára szeretnének segítséget nyújtani abban, hogy játékos formában ismerhessék meg és sajátíthassák el az egészséges életmód és táplálkozás alapelveit. Ezeknek a gyerekeknek egy része szabadidejét legtöbbször a televízió és a számítógép előtt tölti, nem élvezi a sport előnyeit és örömeit, és többségük nem ismeri a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás fő elemeit, nem fogyaszt rendszeresen gyümölcsöt, zöldséget, tejterméket. 
Az egészséges élelmiszerek fogyasztását és a szabadtéri mozgás fontosságát szorgalmazó Tegyünk Együtt a Gyermekekért program közvetlenül Kőbánya általános iskoláiba, a gyerekekhez viszi el a hasznos tanácsokat és tudnivalókat, s számos ötlettel lepi meg a résztvevőket.
Az egyedülálló módon megálmodott, interaktív, játékos programhoz együttműködő partnerként a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és a GYEP Alapítvány (Gyermekek Egészségnevelő Prevenciós Alapítványa) csatlakozott, mely szervezetek hosszú évek óta szoros szakmai kapcsolatban állnak a Danone Kft-vel.
A kéthónapos program keretében az 5. osztályos gyerekek útmutatást kapnak az egészséges táplálkozáshoz és életmódhoz, a mozgáshoz és a szabadidő aktív eltöltéséhez. A pedagógusok szakmai tréning során szakemberektől kapnak ajánlásokat az egészséges életmód hatékony, interaktív tanításához. „Hogyan lesz a tejből joghurt?” címmel online képregény pályázatot is kiírnak, s a nyertesek látogatást tesznek egy tejgazdaságban, illetve a vállalat budapesti joghurtgyártó üzemében.
A Danone eddigi, 300 millió forintot meghaladó támogatásából 274 millió forinttal segítette a magyarországi gyermek-onkológiai és rehabilitációs központok által kezelt daganatos beteg gyermekek rehabilitációját és egészséges klinikai táplálkozásukat segítő programok megvalósítását.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.