KADARKÚT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. július 29., hétfő 10:15

Víztartási próbák a kadarkúti szennyvíztelepen
Kadarkút egyik legfontosabb beruházásának nevezte Karsai József, a város polgármestere a tavaly ősz óta jó ütemben zajló Kadarkút Város Szennyvízcsatornázása és Szennyvíztisztítása című programot.
- A városlakók örömmel fogadták, amikor támogatást nyert a pályázatunk, ugyanis hosszas előkészítés előzte meg: elődeim 25 éven át keresték a lehetőséget a településen élők egyik fontos igényére, a korszerű szennyvízkezelés megoldására. Most végre a sikeres megvalósítás tanúi lehetünk - mondta Karsai József.
A város polgármestere szól arról, hogy összesen 895 ingatlant érint a beruházás, amelynek keretében több mint 12 kilométer gravitációs szennyvízcsatorna és egy korszerű szennyvíztisztító épül. Jelenleg 99 százalékos készültségű a csatornahálózat, hamarosan a vizsgálatok alapján kijelölt javítások következnek. Hátra van még a szennyvízátemelők építése, majd szeptembertől lehet elkezdeni a házi bekötések kialakítását. A hálózatra való csatlakozás december elejére várható.
- A program keretében szennyvíztelep is épül a város határában. Mivel ez „sárga könyves” beruházás, ahol a közbeszerzési eljárás után előbb a tervezés volt a feladat, ezért itt hosszabb a folyamat. Ennek ellenére  már a telepen  is elkészültek az építészeti munkák, most a  gépészet és az elektromos szerelés következik. Jelenleg a műtárgyak víztartási próbája zajlik, ami sajnos időigényes, mert a vízszolgáltatótól csak napi 20 m3 vizet kapunk e célra, miközben a vizsgált műtárgy 400 m3-es. A próbaüzemet 2014. január 1-től tervezzük, de reményünk van arra, hogy ha a mostani ütemben zajlik a beruházás, akkor már korábban is megkezdődhet.
A csatornaépítéssel párhuzamosan tart a kadarkúti utak felújítása is. Egyrészt a szennyvízhálózat miatt megbontott utak helyreállítása, melyek állapota jelenleg mindenütt ideiglenes. A végleges helyreállítás az idén ősszel kezdődik és a jövő évben fejeződik be. Egy másik projekt keretében újul meg a 6616-os út a Magyar Közút beruházásában: ott a burkolat kész, már csak az árkokat, vízelvezetőket újítják fel, a műszaki átadás a napokban megtörténik.
Karsai József a Kadarkút Város Szennyvízcsatornázása és Szennyvíztisztítása programról elmondta, hogy a csaknem egymilliárd forintos projektet 837 millió forinttal támogatja az Európai Unió és a magyar állam, míg a mintegy 150 millió forintos önerőt az ingatlantulajdonosok hozzájárulása fedezi.


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.