TISZAÚJVÁROS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. január 20., szerda 20:04

Adóforintokból (is) épül a város
Tiszaújváros nem létezne gazdasági társaságai nélkül. Amint arról röviden már beszámoltunk, Tiszaújváros legnagyobb adófizetői potenciállal rendelkező gazdasági társaságainak vezetőivel találkoztak a múlt héten az önkormányzat vezető tisztségviselői és a gazdasági, vagyonkezelési és beruházási bizottság tagjai.  
Az eseményen Koscsó Lajos polgármester – megköszönve a cégek dolgozóinak értékes munkáját – arról adott tájékoztatást, hogy hova, mire használta fel a befizetett adókat, s hogy milyen feladatokat kíván megoldani a jövőben Tiszaújváros önkormányzata.   
„Bajban ismerszik meg a barát” – kezdte köszöntőjét a polgármester, utalva arra, hogy meglehetősen fogfájósan indult az elmúlt esztendő, mely a várakozások ellenére végül kiemelkedően jónak bizonyult. A cégek eredményes tevékenységének, az ott dolgozók értékes munkájának köszönhetően ugyanis csaknem 4 milliárd forintnyi adóbevétel keletkezett. Tiszaújváros nem létezne gazdasági társaságai nélkül, hangsúlyozta Koscsó Lajos, aki hozzátette, a jól teljesítő vállalkozások által befizetett adóforintok tették lehetővé, hogy egyetlen kötelező és önként vállalt feladatáról sem kellett lemondania az önkormányzatnak. Köszönet jár ezért, s igazán elvárható, hogy az önkormányzat tájékoztatást adjon arról, mire költötte és mire kívánja elkölteni a költségvetés mintegy felét jelentő adóbevételt. A polgármester szólt az elmúlt évi főbb feladatok teljesítéséről, az intézményhálózat színvonalas működtetéséről, a felújítási programok, a közterületi rehabilitáció folytatásáról. A kivitelezői szerződés minapi aláírásával gyakorlatilag is megkezdődött a rendelőintézet rekonstrukciója, bővítése, és az idén megkezdődik a strand- és termálfürdő bővítése is. 
Koscsó Lajos – leszögezve, hogy a cégekkel szinte napi szintű az együttműködés – három területre hívta fel a figyelmet. Készül a rendezési terv módosítása, s ez érinti az üzemi területeket is, oly’ módon, hogy a szabályok ne gátolják a fejlesztéseket. Az önkormányzat várja a cégek javaslatait is az új szabályozási terv megalkotásához. A polgármester kitért arra is, hogy változott a szakképzési hozzájárulás szabályrendszere is, korábban direkt módon fizethettek a társaságok a szakképző intézményeknek, ám ez a lehetőség megszűnt. Tiszaújváros Miskolccal és Mezőkövesddel közösen szakképzési tárulást hozott létre s az ide befizetett hozzájárulást juttatták el az iskolákhoz. Az együttműködés harmadik területeként a mecenatúrát említette a polgármester. Kérte, minél több cég kapcsolódjon be a Tiszaújváros Jövőjéért alapítvány támogatásába, hiszen ezzel különböző feladatok megvalósítását finanszírozzák a támogatók. Koscsó Lajos utalt rá, hogy a gazdasági társaságok szép számban támogatják a különféle városi, intézményi, civilek által szervezett rendezvényeket, s kérte, ne szakítsanak e nemes gesztussal, lehetőségeik szerint a továbbiakban is segítsék, támogassák a rendezvények szinvonalas megvalósítását. 
Pohárköszöntője végén a polgármester ismételten megköszönte a társaságok dolgozóinak eredményes tevékenyégét, újfent hangsúlyozva, ők hozták létre az értékeket, s ennek köszönhető a város színvonalas működése, fejlesztése. 
Köszöntötte a megjelenteket Kovács Tibor, térségünk egyéni országgyűlési képviselője, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke is. Mint mondotta, sikeresnek bizonyult a panelprogram helyi végrehajtása, az önkormányzat két év alatt 500 millió forintnyi támogatás megítélésről döntött. A pályázati lehetőségeknél maradva Kovács Tibor szólt arról is, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 2,8 milliárd forintnyi támogatás „érkezett” térségünkbe.
Ferenczi László 


Figyelnek, partnerek

A rendezvényről, az együttműködésről megkérdeztük városunk két meghatározó cégének vezetőjét is. Olvasó Árpád, a TVK Nyrt. vezérigazgatója örömmel fogadta a meghívást. Mint mondotta, a város és a társaság kapcsolata fontos, s ennek egyik formája lehet a hagyományteremtés szándékával rendezett „újévi fogadás”, ahol nem csak a város vezetőivel, hanem a többi cég vezetőjével is mód nyílik eszmecserét folytatni. Lapunk kérdésére válaszolva a vezérigazgató elmondta, odafigyelnek arra, mire költi adóbevételét a város, annál is inkább, mivel több olyan cél is megvalósul, amely közvetett módon a TVK működését is segíti. Olvasó Árpád szerint – kollégáinak hangulata, illetve a város látványa alapján – az önkormányzat jól használja fel az adóforintokat.
 A Jabil Circuit Magyarország Kft. vezetése is fontosnak tartja a cég és az önkormányzat együttműködését. Palásti Lajos ügyvezető igazgató szerint éppen ezért minden olyan lehetőséget megragadnak, ahol összehangolható a tevékenység. A Jabil ,,állapotára” is kíváncsiak voltunk, hiszen térségünk legnagyobb foglalkoztatójáról van szó. Az ügyvezető igazgató úgy nyilatkozott, egyelőre folyamatos a növekedési pálya. Az idén további növekedést terveznek, reményeik szerint az év végére mintegy ötezer fős létszámot érnek el.




Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.