Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2013. október 2., szerda 14:38

Közös nyilatkozat a Helyi Önkormányzatok Napján (II.)
Közös nyilatkozat az országos önkormányzati szövetségek együttműködéséről

Az állam szerepének megváltozása és az önkormányzati rendszer átszervezése jelentősen érinti a helyi közszolgáltatások működésének biztonságát. Ez kiemelten fontossá teszi, hogy az önkormányzati érdekeket megjelenítő országos szövetségek együttműködése megerősödjön, és erőik egyesítése a szövetségek típusától és tagságuk összetételétől függetlenül szervezetileg is megtörténjen. Csak a közös önkormányzati alapértékek mentén lehet hatékony az önkormányzati érdekképviselet, amely biztosítani tudja a magyar önkormányzati hagyományok és az európai alapelvek védelmét, az elért eredmények gyarapítását.

Mindezek felismerése alapján Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség (MFSZ), Dr. Wekler Ferenc, a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége (KÖSZ), Dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MOSZ) és Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke a Helyi Önkormányzatok Napja tiszteletére rendezett konferencián kinyilvánítják azt a szándékukat, hogy megkezdik szorosabb együttműködésük szervezeti kereteinek kidolgozását.

Az MFSZ, a KÖSZ, a MOSZ és a TÖOSZ kéri tagönkormányzataik vezetőit, hogy javaslataikkal, véleményükkel segítsék az együttműködési folyamatot, az önkormányzati érdekek képviseletének, érvényesítésének erősítése céljából.

Az együttműködő felek abban bíznak, hogy együttműködésük szervezeti kereteinek formájáról és módjáról 2014. első félévében vezető testületeik dönthetnek Céljuk, hogy a 2014. évi általános önkormányzati választásokat követően településeik közösségének érdekvédelmét együttes erővel biztosítsák.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.