KADARKÚT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. október 4., péntek 12:40

Készülhetnek a házi bekötések Kadarkúton
Egy év alatt épült ki a városon belüli csatornahálózat Kadarkúton. Tavaly szeptemberben  helyezték el a rendszer jelképes alapcsövét, és mostanra az utolsó csatornaelem is föld alá került. Ezekben a hetekben még néhány utcában megtörténnek az úthelyreállítások, októbertől pedig a szennyvíztelep munkálatait folytatják a kivitelezők.
 
A városban mostantól a lakosságé lesz a főszerep a csatornaépítésben, ugyanis megkezdődhet a házi bekötések kialakítása. A következő 2 hónapban célszerű ezt megvalósítani, hogy a próbaüzem indulásáig megvalósulhassanak a rákötések is. A szakemberek szerint a sikeres próbaüzem feltétele a megfelelő terheléssel történő működés. A város önkormányzata folyamatos tájékoztatással segíti a lakókat.
- A kivitelező által a telekhatáron belül 1 méterre kiépített tisztítóidommal ellátott csonk és az épület közötti szakasz kiépítéséről az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia - mondta Karsai József polgármester. - Ehhez az önkormányzat szórólapokon biztosítja a szükséges információkat. A munka házilag is elvégezhető, de aki nem tudja kivitelezni, az talál a városban hozzáértő szakembert. Arra azonban külön felhívjuk a figyelmet, hogy a házi bekötés kiépítése még nem jelenti azonnal a szennyvízcsatorna-hálózatra való csatlakozást! Ez utóbbi majd a szolgáltató ellenőrzése mellett történik.
 
A városvezető beszámolt arról is, hogy a településen kívül található szennyvíztelepnél már elkészültek a kiszolgáló épületek, jelenleg az energiaellátást és irányítástechnikát szolgáló berendezéseket szerelik össze. Az odavezető aszfaltos út építésének befejezését október végére tervezik. Bíznak abban, hogy addigra az E.ON biztosít áramot a létesítményhez, és nem lesz akadálya a próbaüzem november végi indításának.
 
A polgármester szerint a kadarkútiak türelemmel és megértéssel élték meg az elmúlt egy évet, amikor a csatornaépítés mellett a közút felújítása is gyakran okozott közlekedési nehézséget. A mostani munkák lezárultától pedig a somogyi kisváros teljesen kiépült infrastruktúrával, megújult központtal, korszerű intézményekkel rendelkezik. A csatornaépítés önerejének összegyűjtése azonban továbbra is feladat: az ingatlantulajdonosok harmada választotta a hozzájárulás egy összegű befizetését, a többség részletfizetéssel és LTP-szerződéssel teljesíti kötelezettségét, a fizetési hajlandóságon azonban lehetne erősíteni.
A csaknem egymilliárd forintos költségvetésű Kadarkút Város Szennyvízcsatornázása és Szennyvíztisztítása című projektet az Új Széchényi Terv keretében az Európai Unió és a magyar állam központi költségvetése támogatja.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.