Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2014. január 17., péntek 13:02

TÖOSZ közlemény az önkormányzati közszolgálati dolgozók bérfejlesztésével kapcsolatban
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöksége üdvözölte, hogy a közszolgálat egyes területein – több év után - a kormányzati intézkedésnek köszönhetően 2013-ban bérfejlesztésre került sor. A bérfejlesztés eltérő időpontban és differenciáltan érintette többek között a köznevelés területén az iskolapedagógusokat, az óvodapedagógusokat, az egészségügy területén egyes gyógyító munkakörben dolgozókat.

Az elmúlt időszakban a közszolgálatban dolgozók bérfejlesztése alapvetően az állami alkalmazásban dolgozókat érintette. Az óvodapedagógusok továbbra is önkormányzati közalkalmazottak, ezért örvendetes, hogy az óvodai dolgozókat érintő bérfejlesztés fedezete alapvetően biztosított a 2014-es központi költségvetés által a 2013. szeptember 1-ére visszamenő hatállyal.

A részleges bérfejlesztés azonban jelentős belső feszültségeket eredményezett az egyes települési önkormányzatoknál. Az önkormányzatok, mint munkáltatók természetesen örömmel fogadják, hogy a közszolgálatban dolgozók anyagi elismerése javul, viszont az önkormányzatok alkalmazásában lévő közszolgálatot biztosítók teljes közössége szempontjából az egyes szakmák képviselőinek kiemelése rontja a foglalkoztatás egységes szemléletét és a megfelelő arányosságot.

A TÖOSZ elnöksége elengedhetetlennek tartja, hogy a teljes önkormányzati közszférát – a közalkalmazottakat és a köztisztviselőket egyaránt – érintően az ország gazdasági teljesítőképességének figyelembevételével megfelelő életpálya modell kidolgozásra kerüljön, tartalmazva a bérfejlesztés ütemezését is.

A TÖOSZ elnöksége sürgeti, hogy a teljes közszféra javadalmazásának növelésének első ütemére mielőbb kerüljön sor, tekintettel arra, hogy 2008-tól a közszférában nem volt átfogó bérrendezés.
A TÖOSZ kezdeményezését megküldtük dr. Pintér Sándor belügyminiszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter uraknak.

Budapest, 2014. január 8.

Schmidt Jenő
TÖOSZ elnök


1 csatolt dokumentum TOOSZ kozlemenyberfejlesztes
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.