BUDAPEST FŐVÁROS IX. Kerület - Ferencváros Önkormányzata
2014. április 3., csütörtök 13:34

Átadták a kibővített és felújított Manó-lak Bölcsődét - Újabb bölcsődei férőhelyek Ferencvárosban
Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár, Vas Imre országgyűlési képviselő és Formanek Gyula alpolgármester 2014. április 3-án adta át a felújított és kibővített Manó-lak Bölcsődét a József Attila-lakótelepen. A projekt eredményei: 28 új bölcsődei férőhely, 40 felújított bölcsődei férőhely, 6 új munkahely teremtése.  A beruházás tervezett összköltsége 163 869 662,- Ft, melyhez az Európai Unió Regionális Alapja és a magyar állam 147 482 695,- Ft támogatást nyújtott, ami a projekt teljes költségének 90%-a.

Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár az átadó ünnepségen elmondta, a ferencvárosi beruházás része annak a bölcsődeépítési programnak, amelynek keretében 2010 és 2014 között több mint 28 milliárd forintból 6000 új bölcsődei férőhely jön létre és 4800 már meglévő újul meg. Továbbá megerősítette, hogy kiszámíthatóbbá vált a bölcsődék finanszírozása és biztonságosabbá a működtetésük.

Vas Imre országgyűlési képviselő az elmúlt időszak ferencvárosi beruházásairól beszélt, melyek a Kormány támogatása nélkül valósulhattak volna meg.

A szociális területért felelős alpolgármester, Formanek Gyula emlékeztetett a két hete átadott Platán Idősek Klubjára, mely intézmény évekig egy épületben működött a Manó-lak bölcsődével. A szétválasztásnak köszönhetően az idősklub és a bölcsőde is jól járt, mindkettőnek korszerűen felújított otthont biztosított az Önkormányzat.

Ferencváros Önkormányzata elkötelezett a gyermekvállalás ösztönzése, illetve a gyermeket vállaló szülők segítése iránt. Önkormányzatunk az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett a bölcsődei férőhelyek és szolgáltatások bővítése, illetve a szolgáltatási színvonal emelése érdekében. 2013-ban az ország egyik legszebb és legmodernebb bölcsődéjét, a Varázskert Bölcsődét vehették birtokba a gyermekek a középső-ferencvárosi Thaly Kálmán utcában, 40 férőhellyel.
A közismerten legzöldebb József Attila-lakótelep egyre vonzóbb a fiatal családok számára, ezért szükséges volt növelni a bölcsődék befogadóképességét. Az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően sor kerülhetett a Manó-Lak Bölcsőde bővítésére. A fejlesztéseknek köszönhetően az elmúlt években 1/3-dal nőtt a bölcsődei férőhelyek száma a IX. kerületben. Fontos kiemelni, hogy Ferencvárosban a bölcsődei alapszolgáltatás ingyenes, vagyis a szülőknek nem kell gondozási díjat fizetniük.

A fejlesztésről:
Projekt címe: Manó-lak Bölcsőde felújítása, kapacitásbővítése
Projekt azonosító száma: KMOP-4.5.2-11-2012-0033
A projekt tervezett összköltsége 163 869 662,- Ft, melyhez az Európai Unió Regionális Alapja és a magyar állam 147 482 695,- Ft támogatást nyújtott, ami a projekt teljes költségének 90%-a.
Az építési feladatok két ütemben valósultak meg. Első ütemben a teljes bölcsőde felújítására került sor, míg a második ütemben 2 új csoportszoba került kialakításra.

A projekt eredményei:
- 28 új bölcsődei férőhely
- 40 felújított bölcsődei férőhely
- 6 új munkahely teremtése
- Korszerű konyha létrehozása, teljes     eszközpark csere
- Udvari és beltéri játszóeszközök     beszerzése, cseréje: bútorok,  elektromos berendezések, játékok,  textíliák, konyhatechnológiai eszközök
- Az intézmény energetikai szempontú     korszerűsítése (hőszigetelés, nyílászárók cseréje)
- Teljes akadálymentesítés


4 csatolt kép mosodaSoltész Miklós államtitkárjáték - térdr. Vas Imre
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.