DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2014. június 18., szerda 15:57

Debrecenben ülésezett az MJVSZ Jegyzői Kollégiuma
A Megyei Jogú Városok Szövetségének Jegyzői Kollégiuma 2014. június 17-én Debrecenben tartotta ez évi első ülését. A nagyvárosok címzetes főjegyzői és jegyzői az érintett szaktárcák államtitkáraival, illetve a szakmai intézmények vezetőivel folytattak tanácskozást.

 

A Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) a 23 megyei jogú várost tömöríti. Ez a magyar lakosság közel egynegyedének képviseletét jelenti, ami önmagában jelzi ennek e szervezet jelentőségét a magyar önkormányzati struktúrában. A szövetségnek több szakmai fóruma van, melyek egyike a jegyzői kollégium.
Az MJVSZ elnöke, Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a tanácskozás bevezetőjében többek közt arról beszélt, miképpen erősödhet a megyei jogú városok szerepe. Véleménye szerint a jövőben általános jelleggel és egységes módon rendezni kell az önkormányzatok bevételi hátterét, ezzel stabilizálni az önkormányzati rendszer működésének anyagi feltételeit. Ezen kívül kiemelt fontosságú tennivalónak tartja Kósa Lajos a jövőben a magyar jogrendszer egyszerűsítését és ésszerűsítését, a deregulációt.
Az ülést követő sajtótájékoztatón Szekeres Antal, az MJVSZ Jegyzői Kollégiumának elnöke, Debrecen jegyzője elmondta: az MJVSZ tagvárosainak jegyzői azokat a polgármesteri hivatalokat vezetik, melyekben minden olyan ügy előfordul, ami a magyar önkormányzati igazgatásban egyáltalán előfordulhat. Így nem mindegy, hogy ezek a hivatalok hogyan látják el a feladatukat. Ezért gyűlnek össze az MJVSZ tagvárosainak jegyzői évente általában két alkalommal olyan szakmai konferenciákra, melyek keretében több aktuális témát igyekeznek megvitatni. Arról ejtenek szót, milyen új feladatok érkeznek a hivatalokhoz, hogyan értelmezzék az ezekhez kapcsolódó jogszabályokat, a feladatokat hogyan lehetne egységes módon, a lakosság legnagyobb megelégedésére megoldani, s ehhez milyen erőforrásokat kell igénybe venni.
A debreceni tanácskozáson részt vevők az új számviteli szabályoknak megfelelő gazdálkodási és könyvelési rendszerrel ismerkedtek. Ebben a Magyar Államkincstár elnöke, dr. Dancsó József is segítségükre volt. Ezt követően áttekintették az anyakönyvi igazgatás új szabályait, hiszen 2014. július 1-jétől az országban egységesen elektronikus anyakönyvezést vezetnek be. Ez azt jelenti, hogy az országban bármely anyakönyvvezetőnél lehet anyakönyvi ügyeket intézni, akik egységes informatikai rendszert kezelnek majd. A földforgalmi törvénnyel kapcsolatos szabályok is terítékre kerültek. Az új nemzeti birtokpolitika elvei szerint a termőföldek adás-vétele, haszonbérlete kapcsán a jegyzőknek is feladatai vannak. A földhivatalokkal és az agrárkamarával való kapcsolattartás részleteit vitatták meg most a szakemberek.
A jegyzők – mint jogalkalmazók – folyamatosan figyelik, melyek azok a törvények vagy alacsonyabb szintű, országos hatókörű jogszabályok, amelyek a jogalkalmazás területén problémát jelentenek, nem egyértelműek, egymásnak ellentmondóak, ezért további finomításra szorulnak. Tapasztalataikat problématárba gyűjtik össze, s megoldási javaslatokat dolgoznak ki az illetékes minisztériumok részére arról, hogy az ellentmondások, a jogszabályi problémák hogyan lennének megszüntethetők. Az MJVSZ tagvárosainak jegyzői nemrég egy 180 oldalas – közel 100 javaslatot tartalmazó – anyagot készítettek, melyet eljuttatnak az érintett minisztériumoknak, bízva abban, hogy az őszi jogalkotási programba javaslataik már bekerülnek.
A szakmai programot megelőző napon a házigazdák igyekeztek bemutatni azokat a debreceni önkormányzati fejlesztéseket, melyekre büszke lehet a város. Így a tanácskozás résztvevői megnézhették a Nagyerdei Stadiont, és megismerkedhettek a Nagyerdei park területén zajló rekonstrukciós munkálatokkal is.
A Megyei Jogú Városok Szövetsége Jegyzői Kollégiumának következő tanácskozására ez év őszén Sopronban kerül sor.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.