BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2014. július 2., szerda 18:58

Átadták az idei Szent Erzsébet Díjakat
Az egészségügyi dolgozók állhatatos munkájának elismerését jelképező Szent Erzsébet Díjat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés szerdai ülésének keretében adta át dr. Bélteczki Jánosnak és dr. Hagymásyné Szolivajsz Katalinnak dr. Mengyi Roland, a közgyűlés elnöke.

A közgyűlés határozatképességének és napirendjének elfogadását követően az ünnepélyes díjátadással folytatódott az ülés. Az egészségügyben folytatott több évtizedes munkásságának az elismeréseként a Semmelweis nap alkalmából Szent Erzsébet Díjat adományozott a megyei közgyűlés dr. Bélteczki Jánosnak, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház osztályvezető főorvosának, valamint dr. Hagymásyné Szolivajsz Katalinnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának részlegvezető szonográfusának. A díjakat dr. Mengyi Roland (Fidesz-KDNP), a közgyűlés elnöke adta át.

Az ünnepélyes pillanatokat követően zárt ülés keretében tárgyaltak a Rákóczi-lánc 2014. évi odaítéléséről, illetve gazdasági jellegű előterjesztésekről. Ezt követően immár nyilvános ülés keretében módosították az idei költségvetésről szóló önkormányzati rendeletet. Ezt követően a megyei szintű, helyi népszavazásról szóló önkormányzati rendelet alkotására tett javaslatot vitatták meg a képviselők. Két módosító indítvány is érkezett hozzá, az egyik 10, a másik 15 százalékban szabta volna meg a kiíráshoz szükséges aláírások számát. A testület a Török Dezső (Fidesz-KDNP) által benyújtott 15 százalék mellett tette le a voksát.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Program stratégiai programrész végleges és az operatív programrész egyeztetési változatának valamint a kapcsolódó stratégiai környezeti hatásvizsgálat elfogadására tett javaslat szóbeli kiegészítésében a közreműködő szakember kiemelte, hogy nem „álomgyűjteményről” van szó, hanem a hét éves uniós finanszírozási ciklusban megvalósítható programról. Lukács András (MSZP) kiemelte, hogy a megyében élők életét hosszú távon meghatározó dokumentumról van szó. Nagyon jó vitaanyag készült, több témával kapcsolatban további érdemi egyeztetést szorgalmazott. A szénvagyon környzetbarát hasznosításának foglalkoztatási hatásaival kapcsolatban óvatosságra hívta f el a figyelmet. Csiger Lajos (Fidesz-KDNP) örömmel konstatálta, hogy meglepő aktivitást tapasztalt az egyeztetések során, amely első sorban az önkormányzatokat jellemezte. A cégek egy része inkább megfigyelőként vett részt, mivel számukra a hét év hosszú tervezési ciklusnak számít. Riz Gábor (Fidesz-KDNP) alelnök emlékeztetett arra, hogy ez a közgyűlés aktív volt és sokat tett a szénvagyon hasznosítása, a mélyművelésű bányászat újraindítása, a szén környezetbarát felhasználásával kapcsolatban.  A közgyűlés elfogadta az előterjesztést.

Dr. Mengyi Roland előterjesztésében került a testület elé a Borsod-Abaúj-Zemplén Napjára tett javaslat. A közgyűlés döntésének értelmében ezt követően minden év június 16-án tartják meg a megye napját, mivel ezen a napon lépte át kíséretével Vereckénél a magyar határt a kuruc hagyományú Zemplénhez, Abaújhoz, Borsodhoz ezer szállal kötődő II. Rákóczi Ferenc. Ez a nap egyben a szabadságharc kezdete is. 

Különböző alapítványok pénzügyi támogatását követően a megye mezőgazdaságáról tartott tájékoztatót Berta Béla, a kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának a vezetője. A globális felmelegedéssel kapcsolatban felhívta a figyelmet az aszályos jelenségek megelőzésének, az öntözésnek a fontosságára. A tájékoztatót tudomásul vette a közgyűlés. A megye oktatási helyzetéről szólót viszont a részletes vita után leszavazták.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara elmúlt éves tevékenységéről, különös tekintettel a szakképzésről készült tájékoztatóval kapcsolatban többen is felvetették, hogy a szakképzésbe bekerülő fiatalok egy részének rendkívül gyenge a felkészültsége. Miklós Árpád (Jobbik) az erkölcsi züllésre, a családok széthullására hívta fel a figyelmet, illetve szorgalmazta az iskolai fegyelem erősítését. A közgyűlés a tájékoztatót tudomásul vette, akárcsak a Miskolci Egyetem stratégiájának változásáról, valamint a vállalati kapcsolatrendszerének alakulásáról készült tájékoztatót is.

Zárásként a megyei egészségügyi szakdolgozóinak helyzetéről készült tájékoztatóról tárgyaltak. Riz Gábor megköszönte a reális, feltáró tájékoztatót. Szólt az itthon maradók megbecsülése érdekében tett kormányzati törekvésekről, jelezte, hogy a szakdolgozók esetében is folyamatban van az életpálya kialakítása, illetve az országgyűlési képviselők tovább viszik az előterjesztésben felvetett gondolatokat. 

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.