BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2014. szeptember 4., csütörtök 15:27

A XIII. kerületé a főváros legnagyobb térfelügyeleti rendszere

100 nagy felbontású, színes képet adó távvezérelt, új videokamera a ciklusban

Az ez évi rendszerbővítés eredményét, 26 db korszerű, nagy felbontású színes képet adó táv-vezérelhető eszközt 2014. szeptember 4-én dr. Tóth József polgármester mutatta be. A jelenlegi fejlesztés meghaladja a 20 millió forintot. A négy év alatt felszerelt 100 kamerával összesen 258 működik a kerületben, amely a fővárosi kerületek között a legtöbb. A negyedik ütemben korszerűsítették a hálózat újlipótvárosi szakaszának adatátviteli rendszerét, és a térfelügyeleti központ informatikai berendezéseit is.

Dr. Tóth József polgármester az átadáskor elmondta: Az önkormányzat négy évvel ezelőtt 100 új térfelügyeleti kamera rendszerbe állítását vállalta fel, amelyet most teljesített, teljes egészében önkormányzati forrásból. Emlékeztetett rá, hogy parlamenti képviselőként kezdeményezte, hogy írjanak ki pályázatot a térfelügyeleti rendszerek bővítésére. Pályázat lett is, volt olyan kerület, amely 300 millió forintot nyert el, de ez nem a XIII. kerület volt. A történeti visszatekintés és néhány érdekes eset említése után kitért arra, hogy évente 2 400 (napi átlag 15) észlelést jeleztek az operátorok és 458 konkrét intézkedést tettek az illetékes szervek felé.

Dr. Paál Péter György rendőr alezredes, a kerületi rendőrkapitányság vezetője hasznosnak ítélte a térfelügyeleti rendszer meglétét. Közvetlen kapcsolatot alakítottak ki a térfelügyeleti rendszert működtetők és a kerületi kapitányság között. Több konkrét esetet említett, amikor a kamerarendszer segített: így rablás, kerékpárlopás sorozat esetében, de nagy segítségül szolgált koccanásos balesteknél is. Évente összegyűjtik a lakossági kéréseket, szakemberekkel összegzik a tapasztalatokat és az alapján határozzák meg az új kamerák felszerelésének helyszíneit. Megemlítette, hogy ma még jóval több az igény, mint a lehetőség, látszik, hogy a lakosságnak bizalma van a rendszerben.

A most átadásra került 26 korszerű, nagy felbontású színes képet adó táv-vezérelhető eszközzel együtt ma már 258 videokamera segíti Angyalföld, Újlipótváros és Vizafogó városrészek kriminológiai szempontból érzékeny pontjainak állandó felügyeletét, a közterületi szabálysértések és bűncselekmények megelőzését, biztosítja a szükségessé váló intézkedések késedelem nélküli végrehajtását. A fejlesztés mostani ütemében új kamerák kerültek a Carl Lutz rakpartra, és a kerület kertvárosi részének egyik legnagyobb forgalmú utcájába, a Kámfor utcába is. A kamerák környezetében – az előírásoknak megfelelően – feliratok figyelmeztetik a járókelőket a térfelügyeleti rendszer működésére.

A kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete 2000-ben döntött videokamerás térfelügyeleti rendszer létesítéséről. A rendszer rövid időn belül igazolta a térfelügyeleti hálózat megteremtésére vonatkozó koncepció megalapozottságát. A közterületek biztonságosabbá válását bizonyító kedvező tapasztalatok, és a kerületben élők kezdeményezései a térfelügyeleti rendszer folyamatos bővítésére ösztönözték a döntéshozókat. Az új kamerák felszerelési pontjaira mindig a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság tett javaslatot a kerület bűnügyi térképének elemzése, illetve a lakossági javaslatok mérlegelése alapján.

A térfelügyeleti rendszer 24.00 órás üzemeltetését végző operátor központ a XIII. Kerületi Közterület Felügyelet szakmai irányítása alatt végzi munkáját, közvetlen kapcsolatban áll a XIII. Kerületi Rendőrkapitánysággal, szükség esetén a kerületi Tűzoltó parancsnokság ügyeletével, a budapesti Mentőszolgálattal, és saját kivonuló szolgálattal is rendelkezik. Az operátor központ számos esetben sikeres együttműködést valósított meg a kerületi Rendőrkapitányság és a BRFK különböző szervezeti egységeivel, a Készenléti Rendőrséggel és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattal.

Az operátorok intézkedést kezdeményeztek rablás, gépjármű feltörés kísérlete, közlekedési szabálysértések, garázdaság, közlekedési baleset, közterületi rosszullét, illegális hulladéklerakás, falfirkálás, prostitúció, nagy erejű viharok következtében létrejött, közveszéllyel fenyegető helyzet észlelésekor és számos alkalommal közreműködtek a kialakult veszélyhelyzet elhárításában is. A térfelügyeleti rendszernek és a hozzá tartozó járőrszolgálatnak is része volt abban, hogy a téli hónapokban kerületünkben a hajléktalanok körében nem volt kihűléses haláleset.

A térfelügyeleti rendszer alkalmazásának hatékonyságát növelte, hogy az üzemeltetést végző operátor központ az önálló kerületi közterület-felügyelet megalakulásakor annak épületébe költözött. Az operátorok által kezdeményezett intézkedések a rendszer bővülésével párhuzamosan növekedtek, a jelentősebb intézkedések száma gyakran eléri a havi 250-300 esetet. A kerületi térfelügyeleti hálózat megszületése óta egyetlen lakossági panasz sem érkezett az önkormányzathoz a kamerák alkalmazása miatt. A most megvalósított fejlesztés eredményeként a főváros legnagyobb és egyik legkorszerűbb térfigyelő rendszere lett a XIII. kerületé.


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.