BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2015. január 16., péntek 13:06

Lendületben a XIII. kerület
Dr. Tóth József polgármester ismertette Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat 2015-2019. közötti programját
 
Budapest Főváros XIII. kerület képviselőt-testülete 2015. január 15-én fogadta el „Lendületben a XIII. kerület” című programját. A programot széleskörű egyeztetés előzte meg. 198-an mondtak előzetesen véleményt a közmeghallgatáson, a honlapon keresztül és egyéb fórumokon. A 13 fejezet 147 konkrét feladatot tartalmaz.
 
Dr. Tóth József polgármester kiemelte, hogy: A program címe azt kívánja tükrözni, hogy az önkormányzat szeretné megtartani az eddigi dinamizmusát. A program lényege a biztonság és a kiszámíthatóság, a minőségi szolgáltatás, a kiegyensúlyozott kerületpolitika, a szolidaritás és az esélyegyenlőség.
 
A dokumentum kitért arra, hogy az elmúlt négy esztendőben a parlamenti kétharmados többség egyre nagyobb mértékben korlátozta az önkormányzatiságot. Az állam fokozatosan szűkítette az önkormányzati feladatok finanszírozását, ezért romló anyagi feltételek között kellett teljesíteni kötelező és önként vállalt feladatainkat. A „Közösen a XIII. kerületért” program 2010-2014 között megvalósult, vállalásai összefogással, céltudatos munkával teljesültek.
 
Az elmúlt két évtized fejlődésének eredményeként a városszerkezet átalakult, 18.000 lakás és egymillió m2 iroda épült meg. A kerület állandó lakosságának száma folyamatosan növekszik, amely a születések számának emelkedéséből és az új beköltözőkből tevődik össze. 70-80 ezer ember keresi kenyerét kerületünkben. A XIII. kerület az elmúlt években is megtartotta népességvonzó erejét, kiemelkedő gazdasági potenciálját. Ma már nemcsak lakásépítések száma, hanem azok minősége is fontos, csakúgy, mint a közterületek állapota, használhatósága.
 
A „Lendületben a XIII. kerület” programunk elnevezése kifejezi, hogy a következő időszak céljai és intézkedései az elért eredményekre, az együttműködésre és a dinamizmusra építenek. A program központjában a kerületi állampolgárok életminőségének javítása és a kerület fejlesztése áll. A felelős önkormányzás eszköze és egyben célja a párbeszéd, a minél közvetlenebb kommunikáció megteremtése. A következő öt évben a kerület további fejlődését, az itt élők érdekeit, jólétét kívánjuk szolgálni.
 
Jövőképünk, fő célkitűzésünk: a XIII. kerület maradjon jól működő, vonzó lakókörnyezettel rendelkező, igényes közterületeket fenntartó, élhető és biztonságos városrész, melynek polgárai aktív alakítói a helyi történéseknek, ahol büszkén mondhatják; otthonunk Angyalföld, Újlipótváros, Vizafogó.

Programunk pillérei:
o   Biztonság, kiszámíthatóság és átlátható működés, a kerület szolgálata.
o   Minőségi közszolgáltatás, élhetőbb és biztonságosabb hétköznapok, egészséges környezet, az itt élők életminőségének javítása.
o   Tervszerű megújulás, kiegyensúlyozott településpolitika, partnerségen alapuló városfejlesztés.
o   Szolidaritás, esélyegyenlőség, támogató és aktív helyi társadalom.
o   A kerületi polgárok identitásának (azonosság tudatának) megőrzése a hagyományok ápolásával, a kulturális lehetőségek kibővítésével, a közösségi tevékenységek támogatásával.

  A „lendületben a XIII. kerület” című program 13 fő fejezetében 147 konkrét feladatot fogalmazott meg, amelyeket az adott témakörök céljainak elérése érdekében szükséges végrehajtani.




Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.