HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. január 30., péntek 12:47

Magyar Kultúra Napja: 192 éve véglegesítette Kölcsey a Himnuszt
Az ország számos településén, köztük városunkban is megemlékezéseket, rendezvényeket, előadóesteket tartottak.
 
A magyar kultúrát idén 24. éve ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az évfordulón különböző rendezvények emlékeztetnek bennünket évezredes hagyományainkra, múltunkra.        
 
Ez a nap ad lehetőséget arra, hogy megálljunk egy pillanatra, s felhívjuk a figyelmet azokra a kulturális értékeinkre, eredményeinkre, melyeket az évszázadok alatt sikerült megőriznünk és ezzel együtt továbbadnunk a következő generációk számára. Január 22-e környékén nagyobb hangsúlyt kapnak ezek a rendezvények, hiszen közös kultúránk az a kapocs, mely összeköti közösségünk tagjait itthon és szerte a világban. Egy-egy program, esemény kapcsán sokan, sokféleképpen próbálnak megmutatni, átadni valamit kulturális, művészeti életük értékeiből. Nem volt ez másként Hajdúnánáson sem.
 
Az idei ünnepség a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ Galériájában vette kezdetét, ahol Szabóné Marth Éva a Művelődési - Oktatási - Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke mondott köszöntőt a kultúra jelentőségéről, illetve a művésztelep múltjáról, jelenéről, s jövőjéről.
 
A folytatásban Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, aki a kultúra fontosságára emlékeztetett. Kiemelte, hogy ebben a digitális, rohanó világban nagyobb figyelmet kellene szentelnünk évezredes gyökereinkre, nemzeti tudatunk erősítésére. Polgármester úr rámutatott, hogy keressük, kutassuk a múltunkat idéző szellemi és tárgyi értékeinket, melyekkel mindannyian csak gazdagabbak lehetünk.
 
A köszöntők után Gyorsvonat címmel tartott pódiumestet Koncz Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész, rendező, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a magyar kultúra napja estéjén. A művész karakterek és hangulatok sokaságát kötötte egy csokorba, előadásában klasszikus művek - Dunánál, Walesi bárdok, Toldi felidézésétől a könnyfakasztóan nevettető humoros történetekig.

5 csatolt kép 32154
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.