SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT
2015. február 20., péntek 16:14

Okos város - okos lámpákkal
Szentendre fejlődésének újabb államosaként a város két forgalmas közterülete is modern, intelligens világítást kap. Az önkormányzat, a GE és az ELMŰ közös projektje keretében a Kálvária tér és Kálvária utca, valamint a Barackos út közvilágítását a legfejlettebb, mozgásérzékelővel ellátott LED lámpatestekre cserélik le.
Az új világítás az energiafelhasználási költségek csökkentése mellett nagymértékben javítja a Szentendrén élők életminőségét. A LED lámpatestek színhűségükkel kiemelik a város éjszakai szépségét, a forgalomhoz igazodó fényerejű világítás pedig javítja a közlekedésbiztonságot és csökkenti a fényszennyezést. Az úthasználók jelenlétét és mozgásuk sebességét szenzorok érzékelik és a lámpatestek az adott igényekhez mérten, kellő távolságban elő tudják világítani az utat. Az irányított fényű LED-ek kizárólag a szükséges területre vetik a fényt, így nem tapasztalható a korábbi világítási rendszerek által kibocsátott és a lakásokba is bevilágító szórtfény zavaró hatása.  A fejlesztéssel Szentendre egy újabb lépést tesz annak érdekében, hogy okos várossá váljon.
A Kálvária tér és a Kálvária utca, továbbá a Barackos út felszerelt új világítási rendszer próbaüzeme február 16. és 28. között zajlik.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.