OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. április 13., hétfő 10:42

Ünnepeltek a cigányok
Százak érkeztek vasárnap délután a főtérre, hogy az Oroszlányi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal együtt emlékezzenek meg április nyolcadikáról, a Cigányság Világnapjáról.
Szilágyi Sándor önkormányzati elnök, majd Kancz Csaba megyei kormánymegbízott is köszöntötte a megjelenteket.

Lazók Zoltán polgármester beszédében kiemelte: ez az ünnep a roma kultúra világnapja. A világ számos országában élő roma népesség képviseletében 1971-ben Londonban ezen a napon ült össze az I. Roma Világkongresszus, amely elfogadta a cigányság nemzeti jelképeit, a zászlót és a himnuszt, valamint az Opre Roma! – Fel cigányok! jelmondatot.

- Amikor a magyarországi cigányságról beszélünk, a téma általában mint szociális probléma jelenik meg, és nagy ritkán, egy-egy híresség kapcsán esik csak szó arról a mély és értékes kultúráról, amit ők hordoznak. Azt gondolom közös utunk sok időt, társadalmi türelmet, megértést, segítségnyújtást, és talán még ennél is több emberi erőfeszítést, elszánást igényel. Amikor feltesszük a kérdést, vannak-e problémák a romák és nem romák együttélésében, kijelenthetjük: igen, vannak, azonban ebbe nem nyugodhatunk bele, mint ahogy egyetlen kiszolgáltatott helyzetben élő ember mellett sem mehetünk el becsukott szemmel. Segítenünk és bátorítanunk kell őket, nekik pedig élni, és nem visszaélni kell a felkínált lehetőségekkel. Magyarországnak és Oroszlánynak szüksége van minden tenniakaró ember tudására és tehetségére – fogalmazott a városvezető.

Az ünnepi gondolatokat követő gálaműsor keretében adták át az Oroszlányi Cigányokért díjat Laczkovics Irénnek, a szociális szolgálat munkatársának, Péter Melittának, az önkormányzati hivatal előadójának, valamint Vidák Erzsébetnek a cigányság felemelkedésének segítése érdekében végzett kiváló munkájuk elismeréseként.
A délutáni programban fellépett többek között Romano Glaszo zenekar, az Oroszlányi Roma Táncegyüttes, a Budaőrsi Tanoda zenekara, valamint két versmondó, Szilágyi Fruzsina és Papp Zsüliett.

A remek idő és a jó hangulat mellett meglepetés is várta a település roma lakosságát, hiszen a szervezők mindenkit megvendégeltek egy tál gulyáslevessel.

Oroszlány, 2015.04.13.


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.