Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2015. április 23., csütörtök 15:46

Kutyák és emberek a bajba jutottak megmentéséért Együttműködési megállapodást kötött a MÖSZ és a Kutyákkal az Életért Alapítvány
Eseménydúsan zajlott a Kutyákkal az Életért Alapítvány (KÉA) első országos sajtótájékoztatója 2015. április 23-án, a budapesti Westend City Centerben. A rendezvényen több mentőszervezet csatlakozott az alapítványhoz, jószolgálati nagyköveteket, tiszteletbeli követeket és tiszteletbeli önkénteseket neveztek ki, s az is kiderült, hogy ki a Mentőkutyával az Emberekért díj első kitüntetettje. Az eseményen együttműködési megállapodás született a Kutyákkal az Életért Alapítvány (KÉA) és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) között is, amelyet Gémesi György és Szabó Gábor elnökök láttak el kézjegyükkel.
 
„Rendkívüli nap ez a mai a mentőkutyás szervezetek életében, ez az első országos sajtótájékoztatónk, ahol felhívhatjuk a figyelmet tevékenységünk, az életmentés, illetve az összefogás fontosságára” – köszöntötte Orlik Zoltán, a KÉA nagykövete az egybegyűlteket, majd Szabó Gábor, a KÉA elnöke ismertette az alapítvány tevékenységét a hallgatósággal. Mint elmondta, mentőkutyás szolgálatról a Magyar Katasztrófakutyás Egyesület 1993-as megalakulása óta beszélhetünk Magyarországon. Azóta számos szervezet jött létre, amelyek többnyire elenyésző támogatással működnek, de sokszor előfordul, az is, hogy a tagoknak maguknak kell finanszírozniuk a munkájukat.

 
A Kutyákkal az Életért Közhasznú Alapítvány 2004-ben jött létre, hogy segítse a mentő-, a segítő- és a szolgálati kutyák kiképzésével, tréningben tartásával, ezek alkalmazásával, valamint az állatvédelemmel foglalkozó civil kezdeményezéseket. Fő tevékenységük a kutyákkal történő mentés, 24 órás szolgálatot tartanak fenn és térítésmentesen segítenek a bajba jutottakon, határainkon innen és túl. Mindemellett egy nemzetközileg elismert Mentőkutya Kiképzőbázist működtetnek, ahol a kutyák és gazdáik elméleti és gyakorlati képzéseken vehetnek részt.

 
A mentőkutyák alkalmazásának három legfontosabb területe a nyomkövetés, illetve a terület- és a romkutatás. A nyomkövető kutyák egy személy eltűnéstől számított 6, legfeljebb 10 órán belül vethetők be, később, illetve szélsőséges időjárási viszonyok esetén már területkutató kutyákra van szükség. A romkutató kutyák bevetésére katasztrófahelyzetekben – például földrengéseknél – kerül sor, képesek 6-8 méter magas romhalmazon keresztül is kiszagolni, az összedől épület alatt rekedt sebesülteket – tudtuk meg  Szabó Gábortól.
 
Az elnöki beszámoló után került sor a szakmai együttműködési megállapodások aláírása a csatlakozó Mentőszervezetek, az SOS Mentőkutyás Egyesület, a Mancs a Kézben Egyesület, a Kutyák a Rák Ellen az Életért Alapítvány, a Kékes Kutató-mentő Alapítvány, a Tatabányai Polgári Védelmi és Kutató-mentő Egyesület, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutyaiskola Alapítvány, a Neptun Búvárklub, a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület és a Kutyákkal az Életért Alapítvány vezetőivel.

 
Mivel a kisebb településeken katasztrófahelyzetekben általában a polgármesterek a mentésvezetők, külön megállapodás köttetett a Magyar Önkormányzatok Szövetségével. Életmentésért fogunk össze – kezdte értékelő beszédét Gémesi György. „Az élet nálam az első, erre tettem esküt sebészorvosként. Sajnos sokszor van szükség a mentőkutyákra, és köszönöm, hogy évek óta ennyit fáradoznak a bajbajutottak megmentése érdekében. Szövetségünk mindent megtesz azért, hogy a mostani megállapodás híre eljusson minden tagtelepülésünkhöz, illetve az ország összes önkormányzatához.”

 
A rendezvényen került sor a KÉA jószolgálati nagyköveteinek, tiszteletbeli követeinek és tiszteletbeli önkénteseinek kinevezésére is. Jószolgálati nagyköveteknek az Irigy Hónaljmirigy zenekar tagjait, Sipos Tamást, Varga Györgyöt, Molnár Imrét, Kabai Lászlót, Uszkó Lászlót, Csarnoki Antalt, Papp Ferencet és Sipos Pétert, tiszteletbeli követnek Demján Sándornét, Csisztu Zsuzsát, Takács Ildikót, a Reklám Világszövetség (IAA) Magyar Tagozatának volt elnökét és Bezzegh Krisztiánt, a Presskom Kft. ügyvezetőjét, míg tiszteletbeli önkéntesnek Kalmár Ágnest, (Digi Sport TV), Fehér Mariannt és Bányász Árpádot (Juventus Rádió), valamint Bikfalvi Tamást és Horváth Szilárdot (Music FM) nevezték ki.

 
Végezetül, az alapítvány kiemelt támogatója, a Westend Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft. ügyvezető igazgatójának, Prosits Attilának beszédét követően adták át a Kutyákkal az Életért Alapítvány „Mentőkutyával az Emberekért” díjait, amelyet Leczki Sarolta, a Pannon Kutyás Kutató-Mentős Csapat vezetője vehetett át Szabó Gábortól.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.