BUDAPEST FŐVÁROS IV. kerület - Újpest Önkormányzata
2015. április 24., péntek 10:24

Újpest nem tartozik a brókerbotrány kárvallottjai közé!
Wintermantel Zsolt polgármester közleménye az egyes sajtóorgánumokban megjelent,
a brókerbotránnyal kapcsolatos újpesti érintettség kapcsán.

A brókerbotrány önmagában is megdöbbentő és vérlázító. Megdöbbentő és vérlázító az, hogy gátlástalan brókerek hosszú éveken át vezethették félre becsületes ügyfeleiket úgy, hogy ez senkinek sem tűnt fel az illetékesek közül. Azoknak sem, akik amúgy annyira jól értenek az átlagemberek, kisvállalkozók vegzálásához. Az viszont minden határon túlmegy, hogy bárki is megpróbálja Újpestet lejáratni, megszégyeníteni. Nyomatékosan arra kérek mindenkit – egyelőre udvariasan –, ne tegye ezt, mert Újpest büszke város és nem tűr tiszteletlenséget senkitől.

Együtt érzünk azokkal, akiket a gátlástalan csalók becsaptak, mert a csalók mindannyiunkat, minden tisztességes embert becsaptak, súlyosan megrendítették mindannyiunk bizalmát a pénzügyi szolgáltatókban. Együtt érzünk tehát a kárvallottakkal, de fontos kinyilvánítanunk, ezt is nyomatékosan mondom, hogy Újpest városa, az újpesti önkormányzat nem tartozik a brókerbotrány kárvallottjai közé! Épp ezért jogi lépéseket fogunk tenni mindenkivel szemben, aki a tényeket nem ismerve vagy semmibe véve alaptalan állításokkal Újpestnek rossz hírét pórbálja kelteni.

Szeretném ezúton is megnyugtatni az újpestieket, hogy a csaló brókerek Újpest pénzéhez nem férhettek és nem is fértek hozzá. Már a Quaestor botrány kirobbanása után, március 9-én kiadott dokumentum igazolja, hogy Újpest pénze az utolsó fillérig megvan a pénzügyi szolgáltató cég, a Magyar Nemzeti Bank többségi tulajdonában lévő Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt.-nél (KELER Zrt.) vezetett, Önkormányzatunkra nevesített alszámláján – állampapírban.
Az MNB, mint felügyeleti szerv által kirendelt, Szombati Zsigmond felügyeleti biztos vezetése alatt álló Quaestor Értékpapír Zrt.-től 2015. március 11-én kapott, a 2015. március 9-i állapotot bemutató KELER Zrt. kivonat szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. KELER-nél vezetett értékpapír számláján - a 000153. sz., Újpest Önkormányzata nevére szóló nevesített alszámlán - a KELER Zrt. 2.030.430.000 Ft névértékben tartott nyilván államkötvényt (A190624A08: 46580 db, A181220A13: 93176 db, A190520B13: 14435 db, A250624B14: 48852 db). Az Önkormányzat értékpapírszámlájának főszámláján ugyanezen a napon 8.090 Ft egyenleg volt.

Fentiek alapján kijelenthető, hogy az Önkormányzati vagyon a Quaestor botrány kirobbanásakor teljes egészében magyar állampapírban volt, mely az MNB által kirendelt Felügyeleti Biztos tájékoztatása szerint az Önkormányzat nevére szóló alszámlán a KELER Zrt.-ben maradéktalanul megtalálható volt. Az Önkormányzat az átmenetileg szabad pénzeszközeinek kamatoztatása során minden vonatkozó jogszabályt betartott. A Magyar Állampapír a lehető legbiztonságosabb megtakarítási forma az Önkormányzat szabad pénzeszközei befektetésére. Újpest tehát a legbiztonságosabb és legelőnyösebb megoldást választotta, amikor körültekintően és a szabályok teljes körű betartásával állampapírba fektette tartalékait, melyet az Állami Számvevőszék tavaly év végi vizsgálata is rögzített és szabályosnak talált!

Megértjük, hogy a felszámolási eljárás időt vesz igénybe, de elvárjuk, hogy az összeget mielőbb Újpest rendelkezésére bocsássák.
Mivel tehát március 9-én a teljes összeg hiánytalanul rendelkezésre állt, ha a kifizetéssel netán mégis bármi probléma merülne föl, az már egyértelműen nem a csaló brókerek, hanem a pénzügyi felügyeletet gyakorló, a felszámolást végrehajtó állami szervek, személyek felelőssége.

Én azt sem most, sem a jövőben nem fogom hagyni sem csaló brókereknek, sem senki másnak, hogy Újpestet, az újpesti embereket akár rosszhiszeműen, akár hanyagságból megrövidítse. Felkészült jogász és pénzügyes csapattal rendelkezünk, minden törvényes eszközt bevetünk, ha bárki is megpróbálná a zavarosban halászva rátenni kezét az újpestiek pénzére.

Újpest nem hagyta és ezután sem hagyja magát se meglopni, se lejáratni.

Örvendetes, hogy most már végre vannak, akik dirr-durr, csitt-csatt elkezdtek nagy vehemenciával és szigorral intézkedni, de azért lássuk be, ez a disznóság éveken át zajlott zavartalanul, miközben a pénzintézeteket, pénzügyi szolgáltatókat elvileg – törvény szerint – évente ellenőrizték. Remélem, senki sem gondolja, hogy az önkormányzatok feladata lenne a bankok és brókercégek felügyelete. De ha hozzánk delegálják a feladatot, a magunk részéről én állok elébe. Mi megoldjuk. Talán mindenki jobban járna.

Budapest, 2015. április 24.

Wintermantel Zsolt
Újpest polgármestere


1 csatolt kép Wintermantel Zsolt
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.