OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. május 9., szombat 21:06

Tisztújítás az oroszlányi tűzoltóknál
Évértékelő, tisztújító közgyűlést tartott péntek délután az oroszlányi Tűzoltó Köztestület, amelyen sor került a felügyelő bizottság beszámolójára, a 2014. évi költségvetés elfogadására, valamint az alapszabály módosítására is.
Az elmúlt időszak munkájáról szólva Szabó Imre parancsnok elemezte a lánglovagok teljesítményét, aki elmondta: a tavalyi évben 69 tűzesethez és 93 műszaki mentéshez vonultak, s a város mellett Kecskéden, Pusztavámon, Dadon és Bokodon is segítettek.
Olyan jelentősebb tüzeknél, intézményeknél, cégeknél dolgoztak többek között, mint a Domino áruház raktárhelyisége, a Vértesi erőmű, a Családok Átmeneti Otthona, illetve a település nagy visszhangot kiváltó esete, a karácsonyi betlehemi ház kiégése. Műszaki bevetéseik közül az Oroszlány és Környe közötti közlekedési baleset 3 fő sérülttel, a Csákvári úton bekövetkezett közlekedési baleset, és egy öngyilkossággal fenyegetőző személy különösen emlékezetes.
A parancsnok szólt arról is, hogy az önkéntesek létszáma sajnos évről-évre alacsonyabb és behívhatóságuk is komoly szervezést igényel, miközben az ellenőrzések során nincs különbség a főállású és az önkéntes tűzoltó elvárt tudásszintje között. Ez a körülmény pedig az emberek elbizonytalanodását és elmaradását is okozta.
Szabó Imre a szervezet társadalmi szerepvállalásával kapcsolatban hangsúlyozta: egyre több alkalommal kapnak megkeresést egyes rendezvények színesebbé tételére. Rendszeresen részt vesznek a városi programok előkészítésében, biztosításában, illetve a gyermekprogramok fontos szereplői lettek. Részt vettek iskolai sportversenyeken, vállalatok által rendezett családi napokon, rendszeresen fogadnak óvodai, iskolai csoportokat a laktanyában.
Kapcsolataik folyamatosan bővülnek és mélyülnek, így ma már a Viktor Szikvíz Kft-t, a BorgWarner Kft-t és a GE Water & Process Technologiest is fontos támogatóik között tudhatják.
Papp Péter köztestületi elnök az idei év költségvetéséről szólva kiemelte: az önkormányzat mindent megtesz a kiegyensúlyozott működés biztosítása érdekében. Az ez évi 27 millió forintos támogatást megtoldotta 2 millióval, és ehhez jön még a 25 milliós központi, 3 milliós normatív támogatás, illetve a saját bevételek. Összességében bőven 60 millió forint fölötti összegből gazdálkodhatnak a lánglovagok, amiből 40 milliót a bérek, míg 11 milliót azok járulékai visznek el.
A titkos szavazással megrendezett tisztújításon a következő ciklusra Lazók Zoltán polgármestert választották meg a köztestület elnökének, Papp Péter lett az alelnök, míg a tűzoltók irányításában Szabó Imre parancsnok munkáját továbbra is Nemes Kálmán parancsnokhelyettes segíti.

Oroszlány, 2015.05.09.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.