BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. október 20., kedd 15:27

Sikeres zártkert revitalizáció Békésen
Békés Város Önkormányzata több olyan vidékfejlesztési és mezőgazdasági programban vesz részt, mely a helyi adottságok kiaknázásával próbál az itt élőknek hosszú távú lehetőséget, perspektívát biztosítani. Teszi ezt azért, mert a mezőgazdaságnak Békésen nagy tradíciója és különleges helyi specialitásai vannak.
A Földművelésügyi Minisztérium Tanyafejlesztési Programjának V. célterületére benyújtott egyéni támogatási pályázati kérelem pozitív elbírálásban részesült. Békés Város Önkormányzatának az adható legmagasabb összeget, 6.000.000 Ft támogatást ítélt meg a bizottság.

Az elnyert támogatás lehetővé teszi zártkerti gyümölcsös létesítését. A tájfajtaként nyilvántartott békési vörös szilva telepítése, gondozása, majdani feldolgozása kiváló lehetőség a helyi értékek bővítésére, munkahelyek létesítésére. A pályázat zártkert vásárlást, infrastruktúra-létesítést, továbbá a gyümölcsfák telepítését és gondozását 100%-ban finanszírozza.

A projekt célja, a helyi és egyben térségi lakosság számára a zártkertekben rejlő lehetőségeket megismertesse, így az önkormányzat által megművelt területek egyrészt közösségi kertművelés képző helyeivé is válhatnak. Fontos cél, hogy a megtermelt javak feldolgozásával helyi, magas hozzáadott értékkel bíró termékek előállítása is megvalósuljon (aszalványok, dzsemek, lekvárok, üdítőitalok).

A projekt már 2015 őszén elkezdődik, remélhetőleg néhány éven belül saját márkás termékekkel bővül a Szociális Szövetkezet termékkínálata.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.