BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. december 8., kedd 09:02

Környezetbarát energiatermelésre váltanak a Békési Uszodában
Vissza nem térítendő támogatást nyert Békés Város Önkormányzata a Békési Uszoda energetikai korszerűsítésére. Az elnyert mintegy 112 millió forintból, megújuló energiaforrások alkalmazásával fejlesztik az uszoda technológiai hő- és villamos energia igényét.
 
Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a pályázatot a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alaphoz (ERFA) nyújtotta be Békés Város Önkormányzata idén októberben, melyet a Kormány az erre vonatkozó kormány határozata alapján kiemelt projektként kezelt. A pozitív döntést gyors megvalósítás követett, így december közepére már be is fejeződnek a kivitelezési munkák a Mátra utcában található épületen – nyilatkozta Izsó Gábor polgármester. – Az 50 kilovoltamper teljesítményű fotovoltaikus rendszerrel csökkenthetjük az eddig használt energiaforrásra fordított költséget. A medence felfűtésére és a medencevíz temperálását, hőmérsékletének szabályozását most már hőszivattyús berendezésekkel végezhetjük el az uszodában a pályázatnak köszönhetően. Az energiatermelés biztosítására 220 db napcellát helyeztünk fel a déli fekvésű félnyereg tetőfelületre.
A projekt összköltsége 140 millió forint, így az önkormányzattól 28 millió forint önerőt igényelt a kivitelezés.  A környezetbarát energiatermeléssel az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása mintegy évi 58 tonnával csökken az uszodában.


Fotó: illusztráció

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.