BUDAPEST FŐVÁROS XVIII. kerület - Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata
2016. február 16., kedd 15:51

Befektetés-ösztönzés a Repülőtéri Régióban
A Nemzeti Befektetési Ügynökség és a Budapest Repülőtéri Régió Klaszter 2016. február 16-án közös konferenciát rendezett „Befektetés-ösztönzés a Repülőtéri Régióban” címmel. A konferencia célja, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér térségében érdekelt kormányzati, önkormányzati és piaci szereplők összefogásával felhívja a hazai és nemzetközi befektetők, fejlesztők és vállalatok figyelmét a térség fejlesztési potenciáljaira.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér dinamikusan fejlődött az elmúlt évek során és jelenleg is fontos, bár az utazóközönség számára kevésbé látványos infrastrukturális fejlesztések zajlanak, amelyek eredményeként hamarosan egy új multimodális logisztikai központ jön létre a repülőtér területén belül, amely lehetővé teszi a légi, a vasúti és a közúti szállítás optimális összekapcsolását.
„Szeretnénk elérni, hogy ez a régió gazdaságilag úgy teljesítsen, mint a hasonló adottságokkal bíró fejlett európai térségek. Legyen vonzó a cégek, a befektetők számára és ezen keresztül biztosítson megfelelő életszínvonalat a térség lakóinak. Nem rövidtávú reklámkampányt hirdetünk, hanem a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel, a Fővárossal és Pest megyével együtt, évek kitartó munkáját igénylő komplex identitás-építő marketingtevékenységbe fogtunk.”  - fogalmazott a klaszter egyik alapítója, Ughy Attila, Budapest Főváros XVIII. kerület, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere, aki a Budapest Repülőtéri Régió Klaszter térségmarketing terveiről számolt be a résztvevőknek.
 
A konferencia célja tájékoztatást adni azokról a nemzetközi üzleti partnerépítő kezdeményezésekről, amelyek segítségével a Repülőtéri Régió bemutatkozhat a potenciális végfelhasználók és befektetők felé. A konferenciát Bolla Szilárd, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnökhelyettese és Wolf Péter, a Pest Megyei Önkormányzati Hivatal elnöki tanácsadója nyitotta meg.
 
A repülőtéren a közeljövőben új utasforgalmi kapacitásbővítő létesítmények megvalósítása kezdődik és a Kormány szándéka szerint még ebben az uniós finanszírozási ciklusban megvalósulhat a repülőtér és a főváros, az ország, illetve a Kárpát-medence régiói közötti gyors és hatékony elérhetőséget biztosító vasúti kapcsolat.
 
A Nemzeti Befektetési Ügynökség befektetés-ösztönzés terén elért eredményeit ismertette Heffner Róbert főosztályvezető-helyettes, majd bemutatta a nemzetközi üzleti kapcsolatok fejlesztését célzó 2016-ra tervezett programokat.
A térségi fejlesztési lehetőségek szempontjából új fejlemény Pest megye és a főváros szétválása, ennek gazdaságfejlesztést érintő hatásairól Kuszák Miklós, a Pest Megyei Területfejlesztő Nonprofit Kft ügyvezetője adott tájékoztatást.
A Főváros új gazdasági egységet hozott létre a városmarketing tevékenység koordinálására. Németh Regina a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. ügyvezetője Budapestről, mint eladható márkáról beszélt előadásában.
 
A repülőtéri térséget versenyképesség szempontjából pozicionáló új logisztikai kapacitásbővítésről Kossuth József a Budapest Airport Zrt. cargo managere adott tájékoztatást. A repülőgép karbantartással foglalkozó és az idén alapításának 15. évét ünneplő Lufthansa Technik Budapest Kft. ügyvezetője, Szomora Sándor előadásában a repülőgép karbantartási szolgáltatások kiszervezéséről és a nemzetközi hátterű cég budapesti egységének sikereiről számolt be.
 
Információ a Budapest Repülőtéri Régió Klaszterről
A Budapest Repülőtéri Régió Klaszter annak érdekében szerveződött, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér térségében új befektetések, új fejlesztések, új munkahelyek jöjjenek létre. Ennek egyik fontos feltétele, hogy teremtődjön meg a párbeszéd a közszféra és a magánszféra között, legyen tere az önkormányzatok közötti egyeztetéseknek, valamint az állami és az önkormányzati döntéshozatali szintek között is legyen meg a megfelelő információs kapcsolat.
Az alapítók a repülőtérrel közvetlenül érintett önkormányzatok – Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre, Vecsés, a Fővárosi Önkormányzat és Pest Megyei Önkormányzat – a repülésügy állami irányító szervezete, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Zrt. és a repülőteret üzemeltető magán társaság, a Budapest Airport Zrt.
Az alapítók céljaik elérése érdekében együttműködő partnerséget kínáltak fel minden olyan szervezet és gazdasági társaság számára, amelyek a fent jelzett célokért tenni szeretne. Az együttműködő partnerek köre immár közel húsz szervezetet és gazdasági társaságot foglal magába, többek között a Nemzeti Befektetési Ügynökséget, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványt, a térség legnagyobb foglalkoztatóit, a légi közlekedés, repülőtér-üzemeltetés legfontosabb cégeit, jelentős logisztikai szolgáltatókat, ingatlan-befektetőket és fejlesztőket.
További információk a honlapon érhetők el. www.budcluster.eu


1 csatolt dokumentum sajtóközlemény
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.