OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2016. február 16., kedd 21:11

A jövőnk kötelez
Fenti címmel rendeztek konferenciát kedden a polgármesteri hivatalban a városi humánerőforrás-fejlesztési stratégiáról, amelyre a város ipari parkjában letelepedett cégek HR-es képviselői, intézményvezetők voltak hivatalosak, illetve Lazók Zoltán polgármester mellett ott volt Borsó Tibor, a megyei közgyűlés alelnöke is.
Mező Eszter, T-HR Kft. ügyvezetője prezentációjában elemezte Oroszlány munkaerőpiacának fejlesztési lehetőségeit.
Mint elmondta, ez az utóbbi időben nagy fejlődésen megy keresztül, jelentősen megnövekedett a munkahelyek száma, és ezzel együtt a városban élőké, a városba ingázóké is. Ezért a város infrastruktúrájának sokkal több embert kell kiszolgálnia, mint korábban. Bővítésre, szerkezet átalakításra van szükség.
A problémákat látva az önkormányzat és a munkáltatók is nagy erőfeszítéseket tesznek a szükségletek biztosítására. Sokszor ugyanazon erőforrásokat, megoldásokat működtetve és finanszírozva külön-külön. A város, felismerve a szituációt, a Varikont Kft. közreműködésével kíván segítséget, támogatást nyújtani a munkáltatóknak a szükségletek megfogalmazásában, a megoldások megtalálásában, majd azok optimalizálásán keresztül a szolgáltatások működtetésében.
A kérdőíves megkeresésre a 14 legnagyobb cég válaszolt, ezeknél összesen 5206 fő dolgozik, ebből 1037-en kölcsönzött munkaerőként. A legkevesebb munkavállalót foglalkoztató munkáltatónak 29 dolgozója van, a legtöbbet foglalkoztató 1.850 munkahelyet biztosít az ipari parkban. A dolgozók életkor szerinti megoszlása alapján kb. a fele 26 és 40 év közötti életkorú.
Oroszlányon és 20 km-es körzetében a munkavállalók kevesebb, mint fele lakik. A városi, lakáshoz jutási támogatások segíthetik a munkavállalók elköteleződését az ipari parki cégeknél. Azonban kulcsfontosságú ezeknek a támogatásoknak a kommunikációja. A munkavállalók és a cégek számára is biztosítani kell a hozzáférést ezekhez az információkhoz. A nem oroszlányi munkavállalók esetében fontos a lakhatás megoldása.
Szintén lépéseket kell tenni a jelzett hiányszakmák betöltésének érdekében is. Iparági bontásban autó- és vegyipari, valamint gépgyártás technológiai szakemberekre lesz szükség elsősorban. Csak az autóiparban például, a következő 10 évben 1500 fős bővítésre lehet számítani.
Mint azt az előadó a prezentáció végén összefoglalta, a vitaanyag készítése során beigazolódott, hogy Magyarország nyugati részén, különös tekintettel a Budapest-Győr-Székesfehérvár háromszögben működő munkáltatók tekintetében, egyre kritikusabb a szükséges munkaerő biztosítása. Így Oroszlányon is.
A munkaerő-piacon tapasztalható szabad munkaerő hiánynak az okai elég összetettek. A szakemberek, operátor munkakört betöltők külföldre áramlásától, a közmunkaprogram munkaerő lekötő hatásáig, a szakképzés kiszámíthatatlanságán keresztül, a magasabb technológiát alkalmazó vállalkozások munkavállalókkal szemben támasztott magasabb szakmai igényei stb. sok minden egyszerre érződik.
- Az újonnan bevezetett családi kedvezmények miatt, további, elsősorban női munkaerő időszakos kiesésére lehet számítani. Remélhetőleg az otthonteremtési program és a juttatások bevezetését követően, megindul egy hazaáramlási folyamat a külföldön dolgozók körében. Érdemes lenne erre egy helyi projektet kitalálni, építési telkek kitűzésével például. Oroszlánynak meg kell találnia a saját útját! Hiszen a jövő kötelez – fogalmazott Mező Eszter.
2016.02.16.


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.