Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2016. március 3., csütörtök 13:49

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének nyilatkozata Palkovics László államtitkár állításaira
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége:
 
-   visszautasítja az önkormányzatok nevében Palkovics László államtitkár nyilatkozatában mondottakat, miszerint a 2012. előtti, az önkormányzatok fenntartása alatt működő közoktatási rendszer megbukott.
Az igazság az, hogy a 2013-tól működő KLIK bukott meg és ezért kényszerül most a kormányzat a tarthatatlan helyzet megoldására.
 
A MÖSZ álláspontja, hogy:
 
-       1990 óta az önkormányzatok fenntartása alatt a közoktatás összességében jól működött mindaddig, amíg az állam 2002. után fokozatosan csökkentette és vonta ki a szükséges forrásokat a rendszerből, amivel valóban nagyon sok helyen - elsősorban a kistelepüléseken - ellehetetlenítette a közoktatás fenntartását.
 
A MÖSZ szerint:
 
-   az önkormányzatok döntő többsége a finanszírozási nehézségek ellenére kiválóan megteremtette az összhangot a gyermekek, szülők, pedagógusok, technikai munkatársak között, pártpolitika-mentes, biztonságos hátteret biztosított a nevelő munka végzéséhez;
 
-   elismerés és köszönet illeti az önkormányzatokat azért, mert 2012 előtt sokszor más feladataik terhére pénzügyi erejükön felül teljesítve biztosították helyben az közoktatás működését.
 
Gödöllő, 2016. március 3.
 
 
 
Dr. Gémesi György sk.
elnök
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.