GILVÁNFA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2016. április 24., vasárnap 18:50

Bolt volt, bolt nem volt, de bolt lesz...
Évtizedes helyi álomból lehet valóság a négyszáz lelket el nem érő ormánsági kistelepülésen.
A Drávamenti ÁFÉSZ tulajdonában lévő bolt ugyanis ennyi ideje tart zárva.
Mert már nem érte meg - akár naponta csak részlegesen is, néhány órára - nyitva tartani az üzletet.
Nem volt annyi vevő és bevétel, ami fedezte volna a ráfordítást, tehát a valós költségeket, meg egy minimális hasznot.
Az éjszakai be nem jelentett, tehát ,,váratlan vevők" sem javítottak a helyzeten, habár akkor önkiszolgáló módon minden elfogyott, pusztán az eltulajdonított áruk ellenértéke nem térült meg. Ezért bezárták a boltot.
A gilvánfaiak ezután leginkább a szomszédos településekre (Magyarmecske és Besence) kerékpároztak, avagy gyalogoltak át a napi élelmiszerért. Vagy várták a mozgóboltot, még akkor is, ha ilyenkor nagyvárosi, megyeszékhelyi árfolyamon voltak kénytelenek vásárolni.

A megoldást most az Országos Közfoglalkoztatási Program jelentette, amelyben a helyi munkaképesek 95% vesz részt - tudtuk meg BOGDÁN László polgármestertől. Ugyanis a márciusban indult újabb ciklus része lehetett a volt bolt megvásárlása (2,5 millióért), majd még az idei esztendőben a teljes felújítása és átalakítása, bővítése raktár résszel.
Tavaly a ,,Jövő Műhelye" elnevezésű Európai Uniós program (TÁMOP) keretén belül sikerült közösségi kertészetet kialakítani a közfoglalkoztatottak bevonásával. A fóliasátrakban és a szabadföldi művelésű, önkormányzati tulajdonú területeken így az elmúlt nyáron és kora ősszel már szüretelhettek különféle alapvető zöldségeket, amelyeket eddig fejadagokban osztottak szét a rászoruló lakosoknak. 
A terv az, hogy az idén megtermelt élelmiszertöbbletet már saját maguk, tehát helyi foglalkoztatásban, az időközben fölújítandó és kialakítandó szociális boltban folyamatosan értékesítsék, más közszükségleti cikkekkel együtt. Csonka László alpolgármester szerint arra is van esély, hogy a település közvetlen határában lévő termőföldekből kisebb részt béreljenek, továbbra is közösségi kertészeti célokra. 
Ez lehet majd az értékesítendő árualap. 
Tehát; bolt volt, bolt - ma még - nincs, de bolt - ismét - lesz Gilvánfán.
Fotó:
háttérben a gilvánfai volt bolt épülete.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.