Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2016. június 8., szerda 19:13

Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök Tanácsa 2016. június 7-ei ülésén áttekintette az önkormányzati köztisztviselői életpálya kérdését. A megbeszélésen jelen volt és tájékoztatást nyújtott Boros Péterné a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke. Az Elnökök Tanácsa képviselői a szövetségek nevében szolidaritásukról biztosították a 2016. június 22-ei önkormányzati köztisztviselői sztrájkban résztvevőket.

A sztrájkot indokoltnak tartják, mert nem fogadható el, hogy az állam csak az állami igazgatásban dolgozó közszolgák bérét emeli, míg az önkormányzati alkalmazottak esetében nem biztosítja a bérfejlesztés fedezetét és nem gondoskodik az életpályáról.

A kialakult helyzet tarthatatlan és már az önkormányzati közigazgatási szolgáltatás minőségét és zavartalan ellátását veszélyezteti.
Az aláírók kinyilvánítják, hogy a sztrájk nem a lakosság ellen irányul, hanem éppen a lakosság érdekében történik, mert amennyiben belátható időn belül nem történik érdemi változás, abban az esetben települések sokasága számára nem lesz biztosított a helyi igazgatási közszolgáltatás.

Az Elnökök Tanácsa képviselői kérik, hogy az önkormányzatokért felelős Belügyminisztériummal folytatandó sztrájk tárgyalásra az önkormányzati szövetségek képviselőit is hívják meg.

Budapest, 2016. június 7.

Dr. Sütő László alelnök KÖOÉSZ, Csomor László elnök KÖSZ, Szabó Gellért elnök MFSZ, Dr. Gémesi György elnök MÖSZ, Schmidt Jenő elnök TÖOSZ



Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.