HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2017. április 21., péntek 14:11

„Okos” térburkolat hulladékból
Az okos városok kialakításához is hozzájárulhat az az innovatív, környezetbarát találmány, amelyet a Debreceni Egyetem egykori hallgatói fejlesztettek, és amit ma előadáson ismertetett az intézményben a feltaláló team egyik tagja, Cseh József.
A munka még 2015-ben indult, amikor három fiatal mérnök olyan energiatermelő térburkolatot fejlesztett, amely nem vesz el nyersanyagot a természettől, ehelyett városi hulladék újrahasznosításával készül, ráadásul zöld energiát termel, és adatokat is gyűjt a városi élet mozzanatairól a felszínébe épített napelemek és szenzorok segítségével.

– Az ötlettől a megvalósításig egy pályázaton nyert jelentős összeg segítségével jutottunk el, így mára már gyártásra kész az a burkolóanyag, amelyet a települések úthálózatánál, lakóépületeknél, sőt akár elektromos üzemeltetésű autók „tankolásánál” is fel lehet használni – mondta előadásában Cseh József. A fiatal mérnök hangsúlyozta: a modern városok problémája, hogy egyre több ember él egyre kisebb élettérben, és közben hatalmas mennyiségű hulladékot is termelnek, amit a mi vállalkozásunk fel tud használni a környezetbarát burkolóanyag előállításához.

A három gyermekkori jóbarát szülővárosában, Hajdúnánáson talált otthonra vállalkozásával, amelyet az infrastruktúra biztosításával támogat a település önkormányzata.
– Nagy öröm számunkra, hogy ezt a nagy jövő előtt álló értéket, amit teremtettek, elsőként szülővárosukban szeretnék hasznosítani, és hálás feladata a városvezetésnek, hogy ebben a munkában támogassa a közelmúltban indult vállalkozást – mondta az unideb.hu portálnak Csiszár Imre, Hajdúnánás alpolgármestere.

Az előadás után Cseh József és az egyetem vezetői – Bács Zoltán kancellár, Szűcs Edit, a Műszaki Kar dékánja, Pintér Ákos, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja, valamint Hajdúnánás alpolgármestere részvételével kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a cég, a város és a Debreceni Egyetem közötti jövőbeli együttműködés lehetőségeit.

A megbeszélés egyetemi résztvevői szerint elsősorban a két érintett karon  végzett hallgatók mint leendő munkavállalók számára teremt lehetőséget az együttműködés, amelynek köszönhetően munkatársként vehetnének részt a gyártásban, vagy akár a termék továbbfejlesztésében.

A környezettudatos PLATIO térburkolat sorozatgyártása várhatóan 2018-ban kezdődik el.

Sajtóiroda - BZs

2 csatolt kép Dr. Csiszár ImreCseh József
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.