BUDAPEST FŐVÁROS XIV. kerület - Zugló Önkormányzata
2017. május 4., csütörtök 09:59

A Puskás Stadion építtetői nem vizsgálták a beruházás zuglói hatásait
Környezeti és közlekedési hatástanulmány sem készült a Puskás Stadion építéséhez. Ez derült ki abból a válaszból, amit Zugló polgármesterének közérdekű adatigénylésére a Nemzeti Sportközpontok megküldött.  Az építkezés vesztesei a zuglóiak lehetnek, hiszen ha a stadionnál 200 látogatóként csak 1 parkolóhely építését kell biztosítani, úgy a környék utcáit foglalják majd el a rendezvényekre érkező járművek.

Súlyos közlekedési és parkolási káosszal járhat majd a Puskás Stadion rendezvényeinek lebonyolítása. Ez pedig annak a szabályozásnak a következménye, melyet a Puskás Stadion, mint kiemelt kormányzati beruházás megvalósítására alkotott a kormány. A rendelet az általános elvárásoktól eltérően lehetővé teszi, hogy ne 15 férőhelyenként, hanem csak 200 férőhelyenként épüljön 1 parkoló. Ez a Puskás Stadion esetében konkrétan azt jelenti, hogy nem 4477 parkolóhely lesz, hanem az építési engedély szerint mindössze 524, ami talán még a mozgássérültek és az újságírók parkolására sem elegendő.

Karácsony Gergely szerint megdöbbentő, hogy a kormány úgy építtet fel hatalmas sportközpontokat, hogy egyáltalán nem veszi figyelembe azok látogathatóságát, megközelítését és a létesítmény környékén lakók életminőségét. Ezt támasztja alá az is, hogy a Puskás Stadionnal kapcsolatban semmiféle hatásvizsgálat nem készült, azaz senkit nem érdekelt az építkezés megkezdése előtt, hogy a 78 ezer fős befogadó képességű stadionhoz hogyan lehet majd eljutni, hogy lehet ott megállni és hogy az építkezéssel, valamint majd a rendezvényekkel megnövekvő környezetterhelés hogyan hat a helybéliekre.

Zugló polgármestere most Fürjes Balázshoz, a kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztoshoz fordul, hogy tájékoztatást kérjen, miként képzelik majd el a Puskás Stadion  környékének közlekedését, egyeztettek-e, modellezték-e a BKK-val, a közutak fenntartójával a stadion környékének várható forgalomalakulását. Karácsony Gergely szerint a mostani helyzet az átgondolatlan, kapkodó és a kizárólag anyagi érdekeket szem előtt tartó jogalkotás eredménye, hiszen szakmailag nem indokolható egy olyan építkezési jogszabály elfogadása, amely minden környezeti és emberi tényezőt figyelmen kívül hagy.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.