OZMÁNBÜK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2010. március 16., kedd 09:47

Ahol a legtöbbet vesztenek
Elképesztően nagy csapás a Zalalövő, Körmend és Zalaegerszeg alkotta háromszög településein élő családoknak, hogy a Falke Hungária Textilipari és Kereskedelmi Bt. befejezi magyarországi működését, de az alig kétszáz lelkes Ozmánbük lakói többet veszítenek. Annak ellenére, hogy a 194 felmondólevél címzettjei közül mindössze öten ozmánbükiek. A vaspöri volt téeszmajorban 1992-től zoknikat gyártató német családi vállalkozás ugyanis – a sors és a magyarországi közigazgatási szabályok okainak kifürkészhetetlensége folytán – 1999-től az iparűzési adót Ozmánbüknek fizette, amiről most a település önkormányzata lemondani kényszerül.
Benedek László polgármester mindeddig csak részben tartotta szerencsésnek a faluját, amiért a cég pénzét betervezhették az évi költségvetésbe, és néha arra is gondolt, hogy jobb lenne, ha nem lennének. Nem azért, mintha nem lettek volna korrektek, mert azok voltak, s azok maradtak most, a felszámolás idején is, hiszen jó előre megmondták, hogy mire készülnek, s tisztességesen kifizetik mindenkinek a végkielégítést. Nem is azért gondolt ilyesmire a polgármester, mert mások a gazdagságuk miatt irigykedtek rájuk, némi joggal, persze, de az irigyek jobbára nem számították be, hogy a falu kasszáját gyarapító iparűzési adó az állami normatívát arányosan csökkentette. Benedek László a Falke Hungária Bt. befizetéseit voltaképpen olykor olyan érdemtelen ajándéknak tartotta, ami a választott testületet elkényelmesítette, azaz nem sarkalta kiútkeresésre.
A polgármester mindemellett igyekezett maradásra bírni a környékbelieknek rendszeres munkát adó céget, de be kellett látnia, hogy jó okuk van a távozásra. Annak ellenére, hogy a nyugatmagyarországi régiót is egyre inkább sújtó munkanélküliség a vállalkozásoknak kellően olcsó munkaerőpiacot teremtett, az összköltségek növekedését egyre kevesebben bírják. A Falke Hungária Bt. számára például nemcsak macerás, de egyre drágább volt a Zalalövő, Körmend és Zalaegerszeg alkotta háromszög településeiről és azokra vissza naponta fuvaroztatni a munkavállalókat, s növelte a költségeiket az infrastruktúra hiánya is.
Igaz, hogy egy ideig gázolajjal fűtöttek, s olcsóbban fűtenek, amióta a gázt bevezették ide, de a polgármester szerint jobban jártak volna, ha a szennyvízelvezetést oldották volna meg errefelé. Mert szippantós-kocsival szállítani a szennyet innen Zalaegerszegre rengeteg pénzbe kerül.
Benedek László reméli, hogy a vaspöri és a hagyárosböröndi önkormányzattal közös (az elmúlt évtizedben rendre sikertelen) szennyvízelvezetési beruházásra benyújtott pályázatuk – amelynek első üteme már támogatást nyert – végre a tényleges megvalósítás szempontjából is sikeres lesz. Most, hogy a Falke távoztával jó eséllyel pályázhatnak az önhibáján kívül hátrányos település minősítésre, talán még bízhat is ebben.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.