LÉBÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2017. november 8., szerda 17:14

BÖLCSŐDE ÉPÍTÉSE LÉBÉNYBEN
Lébény Város Önkormányzatának Bölcsőde építése Lébényben című támogatási kérelme 193.998.366,- Ft összegű, 100 %-os intenzitású támogatásban részesült.
 
A projekt keretén belül Lébényben egy új, 24 férőhelyes bölcsődei intézmény kialakítására kerül sor, mely átadását követően kiváltja a városban 2011 óta működő egységes óvoda-bölcsődei csoportot. Az egységes óvoda-bölcsődei csoport az elmúlt 2 évben teljes kihasználtsággal működött a Lébényi Óvoda, Egységes Óvoda- Bölcsődében. A bölcsődei csoportból férőhely hiány miatt elutasítottak közül van olyan kisgyermek, aki más településen nyert felvételt az ellátásra, van olyan szülő, aki kivárva gyermeke 2,5 éves korát, adta be az óvodába. Ez a többcélú közoktatási intézmény (óvoda- bölcsődei csoport), ahol 5 fő második életévét betöltött kisgyermek napközbeni ellátása biztosított, és amely figyelembe veszi a kisgyermekkor sajátosságait, alkalmazza az e korosztály igényeihez igazodó módszereket, eljárásokat, 2018-ban megszűnik. Az előzetes tapasztalatok azt mutatják, egyre több család dönt úgy, hogy az édesanya munkába áll még a gyermek 3 éves kora előtt. Ezt a döntést segíti ma Magyarországon a kormány is számos, a családokat támogató, a gyermekvállalást segítő intézkedésekkel, amelyek által az édesanyák még nagyobb szabadságot kapnak, és könnyebben egyeztethetik össze a gyermeknevelést és a munkavállalást. A szülők keresik a lehetőséget gyermekük napközbeni ellátására. A gyermekvállalás és a munka a mai családoknál nem zárja ki egymást, sok édesanya dolgozik a gyermeknevelés mellett, és ma már ritkaságszámba mennek a többgenerációs családok, ezért intézményi szinten szükséges megoldani a gyermekek napközbeni ellátását. A három év alatti gyermekek elhelyezése azért is fontos, mert Európára ma a másfél, kétkeresős családmodell jellemző.
A helyi igényeken alapuló leghatékonyabb megoldás az új bölcsőde építése, több települést (Lébény, Bezi, Mecsér) kiszolgáló működési területtel. A projekt keretében korszerű, új épület épül a bölcsőde befogadására és beszerezzük a szolgáltatás biztosításához szükséges eszközöket, berendezéseket is.
A projekt megvalósítás tervezett ideje 2017.06.01-2019.05.31, a kivitelezés várhatóan 2018 tavaszán kezdődik, jelenleg a közbeszerzési eljárás előkészítése zajlik.
 
Köszönjük az Európai Unió és a Magyar Állam támogatását!


1 csatolt dokumentum Sajtóközlemény arculattal
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.