BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2018. február 13., kedd 14:29

A Klapka Szolgáltatóház bokrétaünnepe a XIII. kerületben
A Klapka Szolgáltatóház bokrétaünnepét tartották a XIII. kerületi Klapka utca 17-19-ben. Az építők „bokrétafát” tűznek ki ilyenkor az épület legmagasabb pontjára – jelezve ezzel: a ház tartószerkezete teljesen elkészült. A Klapka Szolgáltatóház megépítéséről a XIII. Kerületi Önkormányzat hozott döntést 2015-ben. Dr. Tóth József polgármester a mai köszöntőbeszédében kiemelte: „Átadását követően a Klapka Szolgáltatóház és környezete – lakosságbarát szolgáltatásaival, zöldkörnyezettel harmonizáló megoldásaival – a városrésznek egyedi megjelenést adó közösségi tere lesz. Modernségében is klasszikus agora.” A Klapka Szolgáltatóház beruházásának része 33 önkormányzati bérlakás építése is, ami a XIII. Kerületi Önkormányzat saját forrásából valósul meg; összértéke: bruttó 4,236 milliárd forint.
 
„A több mint tízezer négyzetméteren épülő Klapka Szolgáltatóház révén olyan lokális kisközpont jön létre, amely minőségi szolgáltatásaival jelentősen növeli a környékbeli lakosság, illetve az itt megforduló állampolgárok komfortérzetét” – mondta Dr. Tóth József polgármester az épület bokrétaünnepén. Hozzátette: a ház a legkorszerűbb építészeti elképzelésekhez igazodva tükrözi majd az ökologikus gondolkodást.
 
A Kassák Lajos utca, Klapka utca, Tüzér utca, Pattantyús utca által határolt területen a Klapka Szolgáltatóház megépítésével létrejövő tágabb környezet karakterét a kereskedelmi-szolgáltató épület déli részén kialakított játszó- és pihenőterület határozza meg, illetve ennek a „zöld dombnak” a belsejében elhelyezett élelmiszer áruház, valamint kis üzletek térkompozíciója. A Klapka Szolgáltatóház a terület rekreációs funkcióját is erősíti: a projekt kapcsán jelentősen nő a zöldfelület.
Ugyanakkor a Szolgáltatóház mellett esztétikus városi teret, a térbe futó korzót is kialakítanak, amely betöltheti egy új kerületi-városi agora szerepét is – nemcsak lehetőséget kínálva a találkozásokra, eszmecserékre, de hangulatával kedvet is teremtve mindazokhoz.
Az épület belső helyiségeiben is környezetbarát, energiafelhasználást csökkentő műszaki és technológiai megoldásokra helyezték a hangsúlyt a tervezők. A Média Építészeti Díjas terv alapján épülő Klapka Szolgáltatóházban az üzletek mellett 33 önkormányzati – 44 és 90 négyzetméter közötti – bérlakás is helyet kap. A pinceszinten 4 akadálymentesített parkolóhely létesül, illetve 2 elektromos üzemű, 74 „normál” gépkocsi parkolóhelyét alakítják ki. Ugyancsak a pinceszinten 36 kerékpártároló is lesz.
 
A Klapka Szolgáltatóház környékén több gyermekintézmény, szociális intézmény, sportlétesítmény működik. Ezen intézmények profilja indokolttá tette egy korszerű, többféle szolgáltatást nyújtó kisközpont megvalósítását. Az üzemeltetés elsőrendű szempontja volt a lakóházi és a szolgáltató funkciók harmóniájának megteremtése.


 A Klapka Szolgáltatóház beruházása a XIII. Kerületi Önkormányzat saját forrásából valósul meg; összértéke: bruttó 4,236 milliárd forint. Az épület terveit Marosi Miklós Ybl-díjas építész vezetésével a KÖZTI Zrt. készítette el. A generál kivitelezést a LATEREX Építő Zrt. végzi.
 A beruházás befejezése: várhatóan 2018 vége.


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.