BUDAPEST FŐVÁROS IX. Kerület - Ferencváros Önkormányzata
2018. március 22., csütörtök 10:46

SZÁZÉVES ÉPÜLET ÚJULT MEG FERENCVÁROSBAN ÖNKORMÁNYZATI FORRÁSBÓL
A Ferencvárosi Szociális Városrehabilitáció Budapest rendszerváltozást követő történelmének egyik legnagyobb eredménye. A 2010-es kormányváltást követően a Bácskai János vezette kerület tovább folytatta a város szövetének újraélesztését és 2016-ban elérte eddigi legnagyobb sikerét, amikor az építészeti szakma Oscar-díjának számító FIABCI-díjjal tüntették ki a kerületet a korábban lepusztult városrészek újraélesztéséért.
A szociális városrehabilitáció során elsődleges szempont a komfortosítás. Ezzel párhuzamosan épített örökségünk védelme és a zöld területek bővítése is kiemelt jelentőségű. Ennek szellemében több mint másfél éves munkával újult meg a Tűzoltó utca 33/a számú épület is, amely a helyiek számára közismert Temesváry-tömbhöz tartozik. Az épületegyüttes 1898-ban Temesváry Adolfné mészégető és téglagyáros vállalkozó megrendelésére készült. A leromlott állapotú ház felújítási költségeit a Ferencvárosi Önkormányzat teljes egészében magára vállalta, így a projekt egymilliárd forintból valósult meg. Nemcsak rehabilitációra került sor, hanem emeletráépítéssel további lakások és egy hangulatos zöld udvar kialakítására is. A minden elemében megújult házban negyven lakást alakítottak ki, amelyek többségükben egy illetve kétszobásak. 
Az átadó ünnepségen Bácskai János és a kerület vezetői mellett a kivitelezők és Hollik István országgyűlési képviselő is részt vett, aki beszédében példaértékűnek és sikeresnek nevezte a ferencvárosi városrehabilitációt és kihangsúlyozta, hogy megválasztása esetén a rehabilitáció felgyorsításán fog dolgozni, hiszen a munka még nem ért véget. Ferencvárosban jelenleg még ötvenöt teljesen önkormányzati tulajdonú épület vár felújításra. Bácskai János polgármester Krúdy Gyula szavaival érzékeltette a korábbi ódon ferencvárosi hangulatot, majd kitért arra is hogy a kerület komfortosítása jó ütemben halad, de csak önkormányzati források felhasználásával  a megújulás még évtizedekig eltartana. Nagy szükség van a befektetői bizalomra, kormányzati támogatásra és parlamenti képviseletre is ebben az ügyben.  

Az épület megújításának technikai érdekességei   

A homlokzat az 1800-as évek végére jellemző eklektikus stílusban épült. A felújítás előtt 46 lakás volt az épületben, nagy részük egyszoba-konyhás, a függőfolyosók végén szintenként egy közös WC-vel. A felújítást követően a szintráépítéssel és a tetőtérbeépítéssel együtt 40 lakás alakult ki, többségében 1 és 2 szobásak. A függőfolyósokat újraépítették, a hatályos jogszabályok szerint kiszélesítették. Az új kovácsoltvas függőfolyosó korlát hű másolata az eredetinek.
Megújultak a lakások padlóburkolatai, a vizes helyiségek lap- és csempe burkolata, a falakat a teljes vakolatcsere után újrafestették. Az ablakokat, ajtókat elbontották, az új, hőszigetelő, faszerkezetű nyílászárók a homlokzat védettsége miatt eredeti stílusban kerültek beépítésre. Az épület valamennyi gépészeti és elektromos vezetéke új. Az emeletekre a kényelmes feljutást a 8 személyes lift biztosítja.
A felújítás során nem csak a mai igényeknek való megfelelés - összkomfortos lakások kialakítása - volt a cél, hanem egy új lakókörnyezet kialakítása is. Az épület középső szárnyának lebontásával megnövekedett a zöldterület, s ez által egy nagyon kellemes, nagy légterű, igényes belső pihenőkert jött létre. Emellett törekedtek arra, hogy az épület külső megjelenésében megőrizze eredeti jellegét.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.